2016. március 1., kedd

Pontosított a DNA Antal Árpád ügyében

Miután a Sepsiszentgyörgynek hitelt adó pénzintézet — az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank — megszólalt a város polgármesterének DNA-s ügyével kapcsolatban, a Krónika szembesítette a vádhatóságot az EBRD álláspontjával.


Antal Árpád, DNA, Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, Sepsiszentgyörgy,
Antal Árpád sajtótájékoztatója az ügyészségi kihallgatás után — Fotó: Kátai Edit/MTI
A DNA sajtóosztálya azt közölte lappal, hogy az ügy, amelyben a polgármestert vizsgálják, a „közpénzekből garantált vagy közpénzekből törlesztett hitelek nem rendeltetésszerű használatáról” szól.

A DNA szerint Antal Árpád nem a város számára hitelt nyújtó pénzintézet, hanem a hitelt garantáló román államot károsította meg.
A DNA február 17-én tartott házkutatást a sepsiszentgyörgyi elöljáró és munkatársai lakásában és irodájában. Az ügyészség másnap felügyelet alá helyezte, és hatvan napra eltiltotta hivatala gyakorlásától a polgármestert.

 Antalt azzal gyanúsítják, hogy: 
  • az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy olyan EBRD-hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni, 
  • az önkormányzati testület és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül megváltoztatta a lehívott 4,2 millió euró rendeltetését, és ezzel áfa nélkül 549 ezer euró kárt okozott az önkormányzatnak, 
  • törvénytelenül foglalta bele a munkálatok kivitelezőjével kötött szerződésbe a karbantartási és tervezési költségeket, valamint a garanciát — egy 2006-ban elfogadott törvény szerint ezeket a tételeket a városnak saját forrásokból kellett volna biztosítania.
Antal Árpád a vizsgálat kezdetekor kijelentette: teljesen biztos abban, hogy törvényesen jártak el az EBRD-vel kötött hitelszerződés lebonyolításában, a bank is folyamatosan ellenőrizte a szerződés végrehajtását, és soha nem jelzett szabálytalanságot.

KAPCSOLÓDÓ:
Vélemény: Ha én lennék Antal Árpád

Hirdetés _________________________________
 ________________ ☼☽ Székelyföld lovas portálja