2016. március 7., hétfő

Orbán Viktor nem lacafacázik Brüsszelben

A magyar miniszterelnök megvétózta a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot.


Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozik — Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozik a csúcstalálkozó előtt — Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Az uniós csúcstalálkozó megszakadt, jelenleg külön egyeztetések folynak.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök újabb javaslatokkal és megoldási lehetőségekkel állt elő — ezek szerint Ankara többet tenne a migránsáradat megfékezésére, mint amennyiről eddig tárgyaltak, de cserébe többet is kér az uniótól.:
  • megdupláznák a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás összegét;

  • a tervezettnél korábban — legkésőbb júliusig — eltörölnék a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben;

  • Ankara ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot;

  • az EU-nak minden visszafogadott nem szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból;

  • az áttelepítések költségeit az EU fedezné.
A helyszínen tartózkodó újságírók egy név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselőtől arról értesültek, hogy vannak országok, amelyek támogatják a török javaslatokat, de több EU-tagország vezetője is kifogást emelt a menekültek áttelepítéséről szóló tervezet több pontja ellen.

Emelték a tétet?


A kiszivárgott tervezetből Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke annyit erősített meg, hogy Törökország további hárommilliárd eurót kért 2018 végéig az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.

Nem sikerült egyetértésre jutni


Az uniós tagállamok vezetői nem tudtak megállapodásra jutni a migrációs válság megoldását célzó török tervezetről, s a következő napokban tovább dolgoznak majd az ügy megoldásán — tudatta újságírókkal egy uniós diplomata hétfő este.


Ugyanakkor a legfrissebb hírekből kiderült, hogy maga a csúcsértekezlet még folytatódik, s az EU-vezetők hétfő este Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel vacsoráznak.

Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője korábban szintén azt közölte a Twitteren, hogy a csúcs félbeszakadt, a huszonnyolc tagállam vezetői rövid szünetet tartanak, és utána folytatják a tanácskozást.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI