2016. március 17., csütörtök

Nemcsak a szervezőket bírságolták

A román csendőrség marosvásárhelyi mobil egysége közleményben tudatta csütörtökön: a székely szabadság napja néven rendezett marosvásárhelyi megemlékezés és tüntetés videofelvételeinek a tanulmányozása után 84 személyt bírságoltak meg.


Izsák Balázs, Marosvásárhely, Székely Nemzeti Tanács, Székely Szabadság Napja, Székelyföld, csendőrség, jandarmeria mures
Csendőrkordonnal körbevett demonstrálók a székely szabadság napján — Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
Összesen 70 800 lej (4,95 millió forint) értékben szabtak ki bírságot.

A közlemény szerint 50 személyt azért bírságoltak meg összesen 61 ezer lej (kb. 13 620 €) értékben, mert:
  • „be nem jelentett, be nem iktatott vagy tiltott tömegrendezvényt szerveztek”;

  • „szervezőként nem léptek fel a tömegrendezvény megszakítása érdekében akkor, amikor a közrend és a csend megzavarására alkalmas cselekedeteket tapasztaltak”.

A csendőrség tájékoztatása szerint 34 személyt csendháborításért bírságoltak meg összesen 9800 lej (kb. 2 190 €) értékben.

A karhatalom benyújtotta a „számlát” Izsák Balázséknak

A csendőrség veszélyes tárgy viselésének a tettenéréseként számolt be közleményében arról az esetről, amikor egy résztvevő a zsebkésével faragta le a zászlórúdja hegyesnek talált végét. A hatóság közölte, hogy az illetőt átadták a rendőrségnek.

Ciprian Călușer, a csendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, más hatóságok bevonásával azonosították azokat a felvételeken látható személyeket, akik nevére bírságot állítottak ki.

A szóvivő most is megerősítette a székely szabadság napja estéjén az MTI-nek adott nyilatkozatát, mely szerint az esemény rendbontás nélkül fejeződött be. Hozzátette: a nagy számban kirótt bírság annak a következménye, hogy a hatóság álláspontja szerint a résztvevők engedély nélkül vonultak a főtérre a prefektusi hivatal elé.

A szóvivő elmondta, Marosvásárhelyen még soha semmilyen rendezvény kapcsán nem róttak ki ennyi bírságot, mint most.


A zászlórudak begyűjtésére vonatkozó kérdésre Călușer elmondta, a csendőrség javaslatára, a szervezőkkel egyetértésben gyűjtötték össze a rendezvény területének a bejáratánál a hosszabb, vastagabb, vagy hegyes végű zászlórudakat.

Arra a kérdésre, hogy március 15-én, a magyar nemzeti ünnepen, és december elsején a román nemzeti ünnepen is hasonlóképpen járnak-e el, a szóvivő kijelentette, nem hasonlíthatók össze ezek az események a székely szabadság napjával.események a székely szabadság napjával.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI