2016. március 17., csütörtök

Milliókért vásárol műtárgyat a „szegény” román kormány

Állami támogatásból és közadakozásból veszi meg a román állam Constantin Brâncuși egyik milliókat érő szobrát — jelentette be csütörtökön a kulturális miniszter.


Cumințenia pământului, Constantin Brâncuși, Cioloș-kormány, Románia, Vlad Alexandrescu
Fotó: Octav Ganea/Mediafax
Vlad Alexandrescu sajtótájékoztatón közölte: a román állam megállapodott Constantin Brâncuși világhírű román szobrász a Föld bölcsessége című, egy földön ülő meztelen nőt ábrázoló kisplasztikájának tulajdonosaival az alkotás megvásárlásáról.

A felek pénteken kezdtek tárgyalásokat a szoborról, amelyért a tulajdonosok eredetileg 20 millió eurót kértek. Ezt a román állam sokallta. Végül sikerült alacsonyabb árban — 11 millió euró — megállapodni; a román állam ebből 5 milliót biztosít, a többi 6 millió eurót országos közadakozásból kell összegyűjteni, amit az állam fog hamarosan meghirdetni.

Romániában legutóbb 128 évvel ezelőtt szerveztek ilyen közadakozást, amikor felépítették a bukaresti Atheneum koncerttermet, amely ma is a legpatinásabb ilyen létesítmény.


A miniszter szerint, amennyiben a közadakozás sikeres lesz, az megváltoztathatja a román döntéshozók szemléletmódját, hogy több pénzt fordítsanak a kultúrára.
Ez egy világos jelzés lehet arra, hogy az állampolgárok elvárják az államtól, lépjen ki a kulturális finanszírozás esetében évek óta tartó letargiából — mondta Alexandrescu.
Dacian Cioloș miniszterelnök a Facebookon írt bejegyzésében úgy vélte, hogy a román állam szegény, de Brâncuși műve esetében „most vagy soha” helyzet állt elő, hiszen ha a román állam nem él elővásárlási jogával, örökre elveszítheti a szobrot, s ezáltal még szegényebbé válna.
Constantin Brâncuși a modern plasztika egyik meghatározó egyénisége — 1876-ban született Romániában és 1957-ben halt meg Párizsban. Egyik legismertebb műve A végtelen oszlop, amelynek egymás fölött ismétlődő elemei az ember és a világegyetem kapcsolatát fejezik ki.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI