2016. március 9., szerda

Migrációs válsághelyzet Magyarországon

A magyar kormány egész Magyarország területére válsághelyzetet hirdetett ki — jelentette be szerdán Budapesten Pintér Sándor belügyminiszter.


menekültválság, migráció, illegális bevándorlás, Magyarország, Pintér Sándor, migrációs válsághelyzet
Pintér Sándor — Fotó: Kovács Tamás/MTI
Szerdán 0 órától Szlovénia, Horvátország és Szerbia is rendkívüli intézkedéseket vezetett be határain.

Ezek az országok már a schengeni elvárásoknak megfelelően engedik be a határaihoz érkezőket, vagyis a belépőknek érvényes útlevéllel és vízummal kell rendelkezniük.

Nem tudható, hogy ez milyen reakciókat vált ki azon menekültekből, illegális migránsokból, akik már ezekben az országokban tartózkodnak — indokolta a miniszter a határok megerősítését, a migrációs válsághelyzet kihirdetését.

Újságírói kérdésre válaszolva Pintér Sándor jelezte: a most lezárt országokban körülbelül tízezer ember van, aki nem rendelkezik ott-tartózkodási engedéllyel. „Nem tudjuk, hogy melyik irányba indulnak el, ezért fel kell készülni, hogy meg tudjuk védeni” az országhatárokat — fogalmazott.

Hozzátette: a kormány ezért úgy döntött, megerősíti Magyarország határait és az egész ország területére kihirdetik a migrációs válsághelyzetet. Hangsúlyozta: megítélése szerint továbbra is tudják a magyar állampolgárok biztonságát garantálni.

A miniszter jelezte: azt tapasztalják, hogy a zöldhatáron felállított kerítésnél „lényegesen nagyobb a mozgás”, ezeket figyelemmel kísérik. Emellett azt tapasztalják, hogy a zöldhatárok mentén felállított, menedékkérelmet fogadó állomások megteltek. Miután megteltek, várható, hogy itt ismételten tumultus fog kialakulni — jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy a válsághelyzet elrendelése milyen konkrét intézkedéseket jelent, kifejtette:

  • a határ mellé rendőröket, katonákat vezényelnek, és felkészülnek „a reagáló képesség növelésére” is;
  • megtervezték az esetleges útépítést, hogy a gépjárművek gyorsabban a határ érintett pontjaira érhessenek;
  • megtervezték a határ árammal ellátását is, hogy szükség esetén az egész határt megvilágíthassák;
  • az elfogott illegális határsértőket „megfelelő emberi körülmények között” helyezik, ha kell, ilyen tábor épül.

Kerítés a román határra


Arra a kérdésre, hogy épül-e a román határon is kerítés, azt mondta, nem tapasztalják, hogy Románia felől érkeznének illegális migránsok, de felkészülnek a lehetőségre, ezért megtisztítják a határvonal környékét és szállítanak kerítésanyagot is, hogy ha szükséges, tíz napon belül kerítést építsenek.

Jelezte: a román belügyminiszter arról tájékoztatta, Románia garantálja, hogy az országon keresztül nem fognak illegális migránsok érkezni.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI