2016. március 1., kedd

Meghallották Orbán szavait Bukarestben

Válaszképpen a magyar kormányfő hétfői kijelentésére, miszerint Romániában politikai hadjárat folyik magyar politikusokkal szemben, a bukaresti külügyminisztérium az igazságszolgáltatás pártatlanságát hangoztatta.


erdélyi magyarok, Románia, Orbán Viktor, korrupció, DNA, magyar-román kapcsolatok, Székelyföld,
Magyar, székely és román zászló Székelyudvarhelyen — Illusztráció — Fotó: Bogdan Cristel/Reuters
A romániai illetékes szervek döntéseit ilyen szempontból nem lehet megkérdőjelezni — szögezte le rövid közleményében a tárca.
Romániában mint minden jogállamban az igazságszolgáltatás és a korrupció elleni harc pártatlan, és ennek eredményeit az európai intézmények is elismerik.

Összefüggés 1


Orbán Viktor hétfőn a nagyköveti értekezleten Romániáról szólva megállapította, hogy „a jogállamiság, a jogszerűség és korrupció elleni harc örve alatt” valójában politikai hadjárat folyik magyar politikusokkal szemben.

Tavaly több székelyföldi település vezetője ellen is bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség.


Hirdetés _________________________________
 ________________ ☼☽ Székelyföld lovas portálja

Ezek nyomán Gyergyószentmiklóson Mezei János polgármestert, Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád polgármestert felfüggesztették hivatalából, Csíkszeredában pedig Ráduly Róbert önként lemondott a polgármesteri tisztségről, miután vádat emeltek ellene.

Összefüggés 2


A Mediafax hírügynökség nem a székelyföldi vezetők elleni ügyészségi eljárásokkal, hanem Tőkés László román állami kitüntetésének elvitatásával hozta összefüggésbe Orbán kijelentését.


A Mediafax szerint a magyar kormányfő  „Tőkés László kitüntetésének visszavonása témájában” vádolta politikai hadjárattal vádolta Bukarestet. A kitüntetés visszavonásáról múlt héten hozott jogerős döntést a román legfelső bíróság, helybenhagyva a korábbi döntést, amely azt javasolja a román államfőnek: vonja meg az egykori királyhágómelléki református püspöktől a romániai forradalomban játszott szerepe miatt odaítélt Románia Csillaga kitüntetést.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI