2016. március 25., péntek

Magyaromán terméket csinálna a kürtőskalácsból az RMDSZ

Táncos Barna, a Szövetség szenátusi frakcióvezetője azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy Magyarország és Románia közösen kérje a kürtőskalács európai védelmét.


kürtőskalács, Románia, Magyarország, Erdély, Székelyföld, gasztronómia, hungarikum, RMDSZ, Achim Irimescu,
Kürtőskalács — Fotó: Krizsán Csaba
A szenátor álláspontját az RMDSZ hírlevele közölte pénteken.

Tánczos elmondta: az elmúlt napokban személyes beszélgetést folytatott Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszterrel és felrótta neki azt a múlt heti nyilatkozatát, mely szerint a kürtőskalács egy erdélyi román asszony találmánya lenne.
Beszélgetésünk során a miniszter cáfolta, hogy ő ilyet állított volna, mi több, elmondása szerint ő pontosan azt hangsúlyozta: mivel a kürtőskalács Erdélyből származik, Romániának joga van kérni annak európai uniós bejegyzését. 
Lévén, hogy a miniszter is elismeri, hogy a kürtőskalács nem román termék, úgy gondolom, az egyetlen megoldás az lehet, ha a kürtőskalács márkanév levédését Románia és Magyarország közösen kérvényezi Brüsszelben — idézte Tánczos Barna nyilatkozatát az RMDSZ hírlevele.
Achim Irimescu miniszter március 15-én nyilatkozott arról, hogy Románia le akarja védeni a kürtőskalácsot oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékként. A hírügynökség szó szerint idézte a miniszter nyilatkozatát, mely szerint:

„a kürtőskalács egy olyan román termék, melyről 1784-ben leírták, hogy egy román nemzetiségű, de magyar állampolgárságú erdélyi asszony készítette”.

Tánczos Barna elmondta: a napokban Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke egyeztetett a témában Semjén Zsolttal, Magyarország miniszterelnök-helyettesével és Fazakas Sándorral, Magyarország földművelésügyi miniszterével, és ő is hasonló javaslatot fogalmazott meg, amelyre a magyar kormány képviselői részéről pozitív visszajelzést kapott.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/RMDSZ