2016. március 12., szombat

Magyar Becsület Rendet kapott Tőkés László

Magyar Becsület Renddel tüntette ki Tőkés Lászlót a köztársasági elnök a kormányfő előterjesztésére.


Magyar Becsület Rend, Tőkés László, Áder János, Orbán Viktor, Magyarország, temesvári forradalom, Románia Csillaga, Tőkés László érdemrendje,
Tőkés László — Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
Az indoklás hasonló, mint amivel 2009-ben megkapta a Románia Csillaga Érdemrendet.

A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent határozat szerint bátorságának és emberi méltóságának — ami a személyes példa erejével a kommunista diktatúrát megdöntő temesvári forradalom kirobbanásához vezetett, s ezáltal megnyitotta a szabadság útját Románia és az erdélyi magyarság előtt — kivételes elismeréseként adományozza a kitüntetést Tőkés László európai parlamenti képviselőnek (Fidesz-KDNP), volt királyhágó-melléki református püspöknek, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének Áder János államfő.

Tőkés László 2009-ben, a romániai forradalom huszadik évfordulóján kapta meg Traian Băsescu román államfőtől a legrangosabb romániai kitüntetést, az indoklás szerint annak a kivételes bátorságának és emberi méltóságának az elismeréseként, amely „a személyes példa erejével a román nép kommunista diktatúra elleni történelmi forradalmának kirobbanásához vezetett”.

Az elismerést idén március 3-án visszavonta Klaus Johannis román elnök. A lépést Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI