2016. március 13., vasárnap

Látogatható Ceaușescu giccspalotája

Nicolae Ceaușescu, Ceaușescu-diktatúra, Bukarest, Primăverii palota, Románia,
Forrás: palatulprimaverii.ro
Megnyitották a nagyközönség előtt Bukarestben szombaton a Primăverii (Tavasz) palotát.


A több mint 15 ezer négyzetméternyi parkosított telken található, 80 helyiségből álló, moziteremmel, és úszómedencével felszerelt palota csaknem negyedszázadon keresztül Nicolae Ceaușescu, az utolsó román kommunista diktátor és családja otthonául szolgált.

1964—65-ben építették, a berendezéséhez felhasznált mozaikokat és csillárokat a diktátor meglehetősen műveletlennek bizonyult felesége, a rendszer propagandagépezete által mégis vegyész doktorrá, akadémikussá, „nemzetközi hírű tudóssá” avanzsált Elena Ceaușescu maga választotta ki.

Arról már a diktátor házaspár kivégzéséhez vezető 1989-es forradalom napjaiban is fogalmat alkothattak az emberek (a televízió jóvoltából), hogy milyen kétes ízlésű luxusban lakott a kommunista pártvezér és családja: a fürdőszobák csaptelepeitől kezdve a fotelek és ágyak faragott díszeiig mindent arannyal vontak be, a falakon híres román festők munkái sorakoztak.

Nicolae Ceaușescu, Ceaușescu-diktatúra, Bukarest, Primăverii palota, Románia, palatul primaverii
Forrás: Facebook
Bár a palota egy részét feldúlták az önkényuralom ellen utcára vonult forradalmárok, az épület berendezésének nagy részét mindmáig megőrizték: a Primăverii palota ugyanis a protokollépületeket kezelő állami hatóság gondozásába került. Azóta csak néhány külföldi küldöttséget szállásoltak el itt, és a román kormány sem igazán tudja, mit kezdjen az épülettel, amelynek a fenntartása rengeteg pénzbe kerül.

Néhány éve megpróbálták értékesíteni, de sem vevőt, sem bérlőt nem találtak rá.


Az épület mostani megnyitását Victoria-Violeta Alexandru, a Cioloș-kabinet által újonnan létrehozott nyilvános konzultáció és társadalmi párbeszéd minisztériumának vezetője kezdeményezte, a „múlttal való megbékélés” és a kormány által meghirdetett „nyitottság és átláthatóság” szellemében.

Nicolae Ceaușescu, Ceaușescu-diktatúra, Bukarest, Primăverii palota, Románia,
Forrás: Facebook/Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic
Egyelőre nem tudni, meddig lesz látogatható a volt diktátor bukaresti palotája, de a megnyitón tapasztalt óriási érdeklődés nyomán a hatóságok hajlanak arra, hogy állandó múzeumként, Bukarest egyik idegenforgalmi látványosságaként működtessék.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI