2016. március 17., csütörtök

Kelemen Hunor felháborodott

Felháborodásának adott hangot az RMDSZ honlapján közzétett, és a sajtóhoz is eljuttatott állásfoglalásában a szövetség elnöke.


kisebbségvédelem, kisebbségi jogok, RMDSZ, Kelemen Hunor, Erdély-zászló, Székely Szabadság Napja, magyarság, Románia,
Kelemen Hunor: „Vessenek véget a boszorkányüldözésnek!” — Forrás: RMDSZ
Kelemennél az verte ki a biztosítékot, hogy az elmúlt időszakban a román hatóságok gyors egymásutánban kétszer is „korlátozták a magyar emberek gyülekezéshez és szimbólumhasználathoz való jogát”.

Először március 10-én, a székely szabadság napján Marosvásárhelyen, másodszor pedig március 15-én Kolozsváron.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség tiltakozik az ellen, hogy Marosvásárhelyen a csendőrség 84 magyar embert bírságolt meg azután, hogy békés, incidensektől mentes szabadságnapi felvonuláson vett részt, mindeközben Kolozsváron a csendőrség olyan illegálisnak nevezett zászló eltávolítását követelte a békésen felvonuló március 15-i tömegből, amely hivatalosan is elfogadott szimbólum Romániában — áll a Kelemen Hunor által aláírt állásfoglalásban.
Az RMDSZ elnöke szerint a szabadságjogokat sértő intézményi túlkapások folytán még inkább csökken a magyar közösség amúgy is megingott biztonságérzete.
Nyomatékosan kérjük, hogy Erdély városaiban vessenek véget a magyarság ellen irányuló egyértelmű boszorkányüldözésnek, hiszen evidens, hogy Marosvásárhelyen és Kolozsváron is békésen ünneplő közösségre vetették ki hálójukat a csendőrségi alkalmazottak. Hangsúlyozottan követeljük, hogy a közbiztonság felelősei a közveszélyek elhárításával foglalkozzanak, ne békés embereket bírságoljanak meg, ne az Erdély-zászló vagy székely zászló eltávolítását tekintsék hivatali teendőik kiteljesítésének — áll a dokumentumban.
Kelemen Hunor mindkét esetben kérte a hatóságokat: indokolják meg az eljárásaikat, „hiszen az alaptalan szankciók kirovása ellentmond a jogállamiság elveinek.”

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: RMDSZ