2017. március 21., kedd

Kányádi Sándor: Dél keresztje alatt (A Költészet Világnapjára)

Mi, magyarok a Költészet Napját, József Attila születésnapjára emlékezve, 1964 óta minden évben április 11-én ünnepeljük. 


Dél keresztje alatt, Kányádi Sándor, költészet, Költészet Világnapja, kultúra, vers, Kaláka,
Kányádi Sándor — Fotó: Czimbal Gyula/MTI
Az UNESCO, marokkói javaslatra — Naima Tabet, a marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára vetette fel 1998-ban a nemzetközi költészeti nap kijelölését — 1999-ben március 21-ét, az északi félteke tavaszának első napját nyilvánította a Költészet Világnapjává.
Hogy mi a költészet, nem tudom. De azt, hogy milyen a költészet, azt sokkal inkább tudom. Mondok egy példát: a felhők alatt röpül a madár. Ez a valóság maga. A cifrázatok nélküli tény. Ha így, meztelenül leírom, csak a szemem működik, és nincs benne semmi többlet. De ha valamivel többet szeretnék a valósággal kifejezni, finoman ki kell bővítenem a sort. A nyelv több száz változatot is rejtegethet. Hadd mondok most csak egyet: fölszáll a madár, és hajigálja hátrafelé a felhőket, mint menyasszonyi fátylatCsoóri Sándor
Ennél vizuálisabban érzékeltetni a poéták szavakkal való játékát és bűvöletét talán nem is lehet.

A vhegy.com a globális kultúrünnepet közvetlen szféránkra szűkítve, a Hargita megyei Nagygalambfalván született Kossuth-díjas erdélyi költő, a Nemzet Művésze, Kányádi Sándor „Dél keresztje” alatt c. versével köszönti a költészetet, a versek kedvelőit és természetesen a fájdalmat s örömet daloló költőket.

Dél keresztje alatt 

az indián és a néger
tüzet rakni éppúgy térdel
mint a hargitán a pásztor
számolni ujjain számol
különbség ha van az égen
itt a göncöl jön föl este
fölöttük a dél keresztje

a poncsónak nincsen ujja
ritkán telik mégis újra
rojtosul a rojtja rongya
kigyérül akár a condra
különbség ha van az égen
itt a göncöl jön föl este
fölöttük a dél keresztje

egy útmenti fogadóban
talán még boldog is voltam
rióból murryba tartón
a gitárszót most is hallom
más a dallam egy a nóta
itt a göncöl jön föl este
fölöttük a dél keresztje

ó te istenáldott földrész
lenn vagy- a szemem rád fölnéz
érett banán az újholdad
íve, akár a sarlónak
nézem hosszan vágyakozva
ha feljön a göncöl este
szívemen a dél keresztje 
1983


Az UNESCO vonatkozó irányzata szerint ezt a napot „minden ország a saját eszközeivel, a nem kormányzati szervek tevékeny részvételével, a nyilvános és civil szervezetek bevonásával ünnepelhet meg”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.