2016. március 24., csütörtök

Johannis józan eszében bíznak Tőkésék

Kincses Előd, Tőkés László ügyvédje egy úgynevezett előzetes panaszt postázott az elnöki hivatalnak, amelyben az állami kitüntetés visszavonását előíró rendelet visszavonását kérte Johannistól.


Tőkés László, Tőkés László érdemrendje, Románia, Klaus Johannis, Románia Csillaga,
Klaus Johannis — Forrás: Mediafax
Az ügyvéd szerint az elnöki rendelet törvénytelen, mert a kitüntetéseket szabályozó törvény két esetet állapít meg az elismerés visszavonhatóságára.
  1. az egyik ilyen eset akkor áll fenn, ha a kitüntetettet jogerősen szabadságvesztésre ítélik, valamint

  2. olyan tettet vagy tetteket követ el, amelyek méltatlanná teszik az elismerésre.
Kincses rámutatott: nyilvánvaló, hogy Tőkés László esetében egyik lehetőség sem áll fenn, hiszen a nyilatkozat nem számít tettnek.

Amennyiben Johannis harminc napon belül nem válaszol a panaszra, közigazgatási bírósághoz fordulnak, ahol az elnöki rendelet érvénytelenítését kérik.
A román elnök március 3-án jelentette be, hogy visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga Érdemrend lovagi fokozatát, amelyet Tőkés László 2009-ben kapott meg Traian Băsescu volt elnöktől az 1989-es rendszerváltozás idején betöltött szerepéért. 
Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte még 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.