2016. március 21., hétfő

Johannis elveszítette a gerincét

Ezt mondta egy budapesti sajtótájékoztatón Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke azzal kapcsolatban, hogy a román államfő visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga Érdemrendet.


Tőkés László, Tőkés László érdemrendje, Klaus Johannis, Románia, temesvári forradalom, Lomnici Zoltán,
Klaus Johannis szívre tett kézzel hallgatja a román himnuszt — Forrás: Agerpres
Lomnici szerint a kitüntetés visszavonása túlmutat Tőkés személyén, üzenet Magyarországnak és a magyar nemzetnek, egyúttal kísérlet a romániai forradalom relativizálására.
A döntés jogtalan, méltatlan, szégyenteljes, jogilag megkérdőjelezhető és politikailag motivált — összegzett.
Kiemelte: Tőkés László román forradalomban játszott szerepét a világon mindenütt elismerik.

Johannis ezzel „elveszítette a gerincét”, a magyarok nagyon bíztak benne, de semmilyen gesztust nem tett irányukba.

Lomnici Zoltán felidézte petícióját is, amelyet az erdélyi magyarok jogairól nyújtott be és amelynek nyomán az Európai Parlament megkezdte a vizsgálatot. Megjegyezte: az első közmeghallgatás az ügyben április 5-én lesz.

Elfogadhatatlan a kitüntetés visszavonása


A sajtótájékoztatón részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár is, aki szintén tiltakozását fejezte ki az érdemrend visszavonása miatt. 

Az elmúlt 25-26 évben senki nem kérdőjelezte meg Tőkés László kiállását és azt a bátor tettet, amelynek köszönhetően Temesvárott elindult a román forradalom és felszámolták az egyik legkegyetlenebb kommunista diktatúrát. Ha ez nem lett volna, ma nem beszélhetnénk demokratikus Romániáról — mutatott rá az államtitkár.
Hozzátette: Klaus Johannis tette, azaz a kitüntetés visszavonása is történelmi tett, de negatív előjellel. Mindez jól illeszkedik abba a sorba, ami a román belpolitikában az elmúlt 1-1,5 évben zajlik.
Románia politikai értelemben jelentősen visszalépett, folyamatos a magyar tisztviselők és önkormányzati vezetők meghurcolása, megvádolása, és olyan légkör alakult ki, amiben a magyar szereplők egyre kevésbé tudnak érvényesülni.
Kitért a magyar válaszra is, amellyel Tőkés László magyar becsületrendben részesült és megjegyezte: ezt az elismerést rajta kívül eddig csak Tamás Aladárné kapta meg.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI