2016. március 10., csütörtök

Izsák Balázs szerint megvalósítható az autonómia

A Székely Nemzeti Tanács autonómiaelképzelései beépíthetők lennének a román közigazgatási átszervezés folyamatába — mondta Izsák Balázs, a tanács elnöke csütörtökön.


székely autonómia, Székelyföld, Székely Szabadság Napja, Székely Nemzeti Tanács, Izsák Balázs, Románia, régiósítás, történelmi régiók,
Székelyföld egy és oszthatatlan — Fotó: vhegy
Romániában régóta lebegtetik a közigazgatási reformtervezetet, amellyel az 1968-ban bevezetett megyerendszert alakítanák át.
Románia közigazgatási átszervezés előtt áll (...), úgy gondoljuk, hogy a decentralizáció általános elveinek a gyakorlatba ültetése közben Székelyföld önálló régió lehetne. Ha ezt az önálló régiót az általuk javasolt területeken többlethatáskörökkel ruháznák fel, akkor ezzel meg is valósulna Székelyföld autonómiája — mondta.
Izsák Balázs a Székelyföld területi autonómiájáért Marosvásárhelyre szervezett felvonulás és tüntetés előtt nyilatkozott telefonon a Kossuth Rádiónak. Elmondta: előzetes bejelentésük szerint 40 ezer embert várnak a marosvásárhelyi demonstrációra.
A székely szabadság napjának nevezett rendezvény megemlékezéssel kezdődik 16 órakor a marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművénél. Az obeliszk az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés vezetőinek, az 1854. március 10-én kivégzett Török Jánosnak, Gálfi Mihálynak és Horváth Károlynak állít emléket.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI