2016. március 30., szerda

Húsz év letöltendő a volt munkatábor-parancsnoknak

Emberiesség elleni bűncselekményekért húsz év börtönbüntetésre ítélte a bukaresti táblabíróság szerdán Ion Ficiort — az ítélet nem jogerős.


Ion Ficior, kommunista diktatúra, munkatábor, Periprava, Románia,
Ion Ficior — Fotó: Vadim Ghirda/EPA/MTI
A Duna-deltában felállított peripravai munkatábor egykori parancsnokát több mint száz politikai fogoly haláláért tartják felelősnek.

Peripraván főleg a rendszer által ellenforradalmároknak tartott elítélteket tartottak fogva. Erdélyi ötvenhatosok is raboskodtak itt, például Páskándi Géza író, Páll Lajos festőművész és Dávid Gyula irodalomtörténész.

A vád szerint a munkatábort azzal a céllal működtették, hogy „megsemmisítsék” a fogvatartottakat, akiket a kommunista rendszer ellenségeinek tekintettek.

Az embertelen fogvatartási körülmények, rendszeres verések, az ivóvíz, az élelem és az orvosi ellátás hiánya miatt 103 fogoly halt meg Ficior parancsnoksága idején a munkatáborban —olvasható a vádiratban.


A román büntető törvénykönyv életfogytiglani, vagy 15-től 25 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja azt, aki — politikai, faji, vallási, etnikai, szexuális, vagy más, a nemzetközi jog szerint elfogadhatatlan okok miatt — alapvető emberi jogaitól megfosztja egy csoport tagjait. Mivel Ficior túl van 60. életévén, esetében 25 év börtön lett volna a kiszabható maximális büntetés.

A két éve kezdődött perben a vádlott végig ártatlannak vallotta magát. Ellene tanúskodó áldozatai, illetve azok leszármazottai nem követeltek anyagi kárpótlást, csak azt, hogy ítéljék el bűneiért.

A Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) három éve tett büntetőjogi feljelentést több — a sajtó által „kommunista pribéknek” nevezett —, még életben lévő volt börtönőr és munkatábor-parancsnok ellen.

A 88 éves Ficior a második, bíróság elé állított volt kommunista börtönparancsnok: a hírhedt Râmnicu Sărat-i börtön egykori parancsnokát, Alexandru Vișinescut idén februárban jogerősen húsz év börtönbüntetésre ítélték.

Romániában a kommunista rezsim idején több mint félmillió, a rendszer ellenségének tekintett embert börtönöztek be. A történészek becslése szerint közülük mintegy százezren nem élték túl az embertelen fogva tartási körülményeket.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI