2016. március 27., vasárnap

Húsvétvasárnapi ételszentelés Csíkszeredában

A katolikusok húsvéti ünnepének egyik kiemelkedő mozzanata az ételszentelés.


Csíkszereda, ételszentelés, hagyományok, Húsvét, kereszténység, Majláth Gusztáv Károly tér, Székelyföld,
Ételszentelés Csíkszeredában a képre kattintva galéria nyílik —
Fotó: Veres Nándor/MTI
Húsvét hajnalán az erdélyiek kosárral a kézben mennek a templomba, hogy a 40 napos böjt után a pap megáldja az ünnepi eledeleket. Ennek a húsvéti szokásnak több százéves hagyománya van Székelyföldön.

A húsvéti eledelszentelés Csíkszeredában megőrizte évszázados, eleven ünnepélyességét, társadalmi, családi, ökumenikus jellegét, évtizedek óta a város közösségi ünnepe is, nemcsak elengedhetetlen része az ünnepnek, de látványosság is.

Csíkszeredában több ezren szenteltették meg vasárnap reggel húsvéti ételeiket a római katolikus egyház által szervezett szabadtéri szertartáson, a Kárpát-medence legnagyobb hagyományos ételszentelésén.


Jézus Krisztus feltámadásának ünnepén, a párás, ködös és meglehetősen hideg idő ellenére mintegy ötezren vettek részt a hagyományos húsvéti eledelszentelésen: a hívők már reggel 8 órakor feldíszített kosarakkal gyülekeztek a város főterén, rendezett sorokban várták, hogy püspöki áldást áldást kapjanak ételeikre a nagyböjt után. Azokat az ételféleségeket szentelik meg — sonka, kolbász —, amelyek fogyasztása tiltott volt a nagyböjt idején.

„Aki ebből hívő lélekkel eszik, az testének erőt, lelkének üdvösséget nyer.”


Az első ünnepi asztal ínyencségei: a bárányhús, a tojás, a kalács, egyben a Húsvéthoz, Krisztus feltámadásához kötődő szimbólumok is.

Csíkszereda, ételszentelés, hagyományok, Húsvét, kereszténység, Majláth Gusztáv Károly tér, Székelyföld,
Ételszentelés Csíkszeredában a képre kattintva galéria nyílik —
Fotó: Veres Nándor/MTI
Tamás József segédpüspök rövid prédikációjában arra bátorította a híveket, hogy a föltámadt Krisztusnak szentelve fogyasszák a megszentelt eledeleket az ő emlékezetére, örvendezéssel és hálával.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.