2016. március 15., kedd

Gyurcsányék sárdobálással „emlékeztek”

Gyurcsány Ferenc szerint 2016-ban az önkényt Magyarországon Orbán Viktornak hívják, az új keletű önkény nem Bécsben, hanem Budapesten, a Kossuth téren próbálja meg akaratát érvényesíteni.


1848-49-es forradalom és szabadságharc, Gyurcsány Ferenc, Demokratikus Koalíció, Magyarország, Orbán Viktor,
Gyurcsány Ferenc — Fotó: Marjai János/MTI
A Demokratikus Koalíció elnöke erről kedden, a párt ünnepi megemlékezésén beszélt.

A volt miniszterelnök  a Pilvax kávéház előtt tett sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott: amikor „az önkény ura” a szabadság szavát veszi a szájára, akkor „bemocskolja egyik legszebb szavunkat”.

Ha a szavaknak lennének illatai, akkor a szabadságnak valószínűleg tavaszillata lenne, de a miniszterelnök szájából a szabadság szava „áporodott bűzt áraszt. Ideje lenne beléfojtani a bűz áradatát” — jelentette ki az ellenzéki politikus.

A volt kormányfő kijelentette, hogy a magyar nemzetnek az a része, amelyiket a DK képviseli, méltóságot, európai polgári világot, nyugalmat, egyenlőséget kíván. Kívánjuk a testvériséget, a többiekért viselt felelősséget — tette hozzá.

A pártelnök kijelentette, hogy továbbra is a nyugalom és az alkotmányos forradalom pártján állnak. Forradalom a tekintetben, hogy így nem lehet folytatni, de alkotmányosság abban az értelemben, hogy az „önkény megtörésének” egyetlen módja van, a „nem szabad, nem független”, de nyomokban demokratikus vonásokat tartalmazó választás - fejtette ki.

Az elmúlt csaknem 26 év alatt a demokraták és hazafiak egymással is sokat vitatkoztak, amelyek után „sokan viseljük politikai testünkön különböző karcok kivehetetlen nyomait” — mondta. A politikus ennek ellenére azt ajánlotta, hogy a „demokratikus sokaság” felejtse el sebeit és tévedéseit, mert csak együtt tudják leváltani az „önkényt”. Gyurcsány Ferenc hozzátette, nem féltékenységet, hanem nagyvonalúságot ajánl.

Az ellenzéki politikus emellett mindenkit arra buzdított, hogy vegyen részt a délutáni pedagógusdemonstráción, de azt kérte, hogy a résztvevők polgárként és ne pedig valamelyik párt képviselőjeként csatlakozzanak a tüntetéshez.

1848-49-es forradalom és szabadságharc, Gyurcsány Ferenc, Demokratikus Koalíció, Magyarország, Orbán Viktor,
Gyurcsány Ferenc és párttársai koszorút helyeznek el a Pilvax kávéház falánál — Fotó: Marjai János/MTI
Végül azoknak a márciusi ifjaknak a példáját ajánlotta mindenki figyelmébe, akik nem akartak kompromisszumot kötni az alávetettséggel, a szolgasággal, hozzátéve: ma ugyanennek jött el az ideje.

Orbán Viktorra utalva arra kérte hallgatóit, hogy miközben a „zsarnok” beszédet mond a Nemzeti Múzeum lépcsőin, gondoljanak arra, hogy „ez a tisztesség helyett a tisztességtelenség, az igaz beszéd helyett a hazugság, az emelkedettség helyett a zuhanás beszéde lesz, mert ez a hatalom zuhanni fog a történelem mélyébe”.

Gyurcsány a beszédét a „vesszen a zsarnok!” felkiáltással zárta.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI