2016. március 16., szerda

Elsőfokú győzelem Rádulynak és Szőkének

A Maros megyei törvényszék megszüntette a bírósági felügyeletet a hivatali visszaéléssel vádolt Ráduly Róbert volt csíkszeredai polgármester, és a tisztségéből felfüggesztett Szőke Domokos alpolgármester ellen.


Ráduly Róbert — Fotó: Veres Nándor/MTI
Ráduly Róbert — Fotó: Veres Nándor/MTI
A szerdán közzétett elsőfokú ítéletről a Székelyhon számolt be. Az elöljárókat vádoló korrupcióellenes ügyészség a hivatalos közlés utáni 48 órában fellebbezhet a döntés ellen.

Mindkét vezető március 28-ig áll bírósági felügyelet alatt. A bírósági felügyelet a román jogrendben megszabott legenyhébb kényszer-intézkedési forma.

A vádlottaknak nem szabad:
  • elhagyniuk Romániát,
  • felvenniük a kapcsolatot egymással és a büntetőper tanúival, és
  • időközönként jelentkezniük kell a rendőrségen.

A szerdai döntés jogerőre emelkedése azt jelentené, hogy folytathatná alpolgármesteri munkáját Szőke Domokos, akit a kényszerintézkedések miatt függesztettek fel a tisztségéből.

Az elöljárók ellen 2015 júniusának közepén emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség: Ráduly még a vádemelés napján lemondott polgármesteri tisztségéről, Szőkét a prefektus felfüggesztette tisztségéből.


A volt polgármestert háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a DNA.

Csíkszereda, Ráduly Róbert, Szőke Domokos, DNA, hivatali visszaélés,
Szőke Domokos — Fotó: Veres Nándor/MTI
Az ügyészség szerint Ráduly azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a felújítására. A vád szerint a polgármester és az alpolgármester is egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Székelyhon via MTI