2016. március 31., csütörtök

Elhunyt Kertész Imre

Életének 87. évében hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Kertész Imre.


elhalálozás, Kertész Imre, irodalom, gyász, meghalt Kertész Imre, Kertész Imre halála, Magvető, Nyári Krisztián, Sorstalanság
Kertész Imre (a felvétel 2005. november 18-án készült Budapesten) — Fotó: Nándorfi Máté/MTI
A Nobel-díjas írót 2016. március 31-én, hajnali 4 órakor budapesti otthonában érte a halál — tájékoztatta csütörtökön Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója az MTI-t.

Kertész Imre az elmúlt hónapokban betegen is részt vett az 1991-2001 közötti naplóbejegyzéseket tartalmazó A néző című utolsó könyve sajtó alá rendezésében. Kertész Imrét a Magvető Kiadó saját halottjának tekinti.

Kertész Imre 1929. november 9-én született Budapesten. 1944. június 30-án, tizennégy évesen Auschwitzba deportálták. Megjárta a buchenwaldi koncentrációs tábort, majd a lágerek felszabadítása után, 1945-ben hazatért Magyarországra.

1955 és 1960 között keletkezett írásai egy részét beépítette az 1960-tól 1973-ig írt első regényébe, a Sorstalanságba. A nyolcvanas években írói és műfordítói munkái jelentették megélhetését, a sikert csak az évtized második fele és a magyarországi rendszerváltás hozta meg számára.

Lelkes fogadtatásra talált német nyelvterületen, összegyűjtött művei 1999-ben a Rowohlt Kiadó gondozásában jelentek meg. 1998 óta a darmstadti Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung tagja; a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

2002-ben a világon először magyar íróként Kertész Imre kapta az irodalmi Nobel-díjat. 


elhalálozás, Kertész Imre, irodalom, gyász, meghalt Kertész Imre, Kertész Imre halála, Magvető, Nyári Krisztián, Sorstalanság
Kertész Imre átveszi az irodalmi Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól — Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A Svéd Akadémia döntése indoklásában így írt: „egy írói munkásságért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben.” Kertész Imre 1975-ben megjelent, díjazott műve, a Sorstalanság máig az egyik legfölkavaróbb és leghitelesebb holokausztregény.

Számos elismerés mellett Kertész Imrét:
  • 1989-ben József Attila-díjjal tüntették ki;
  • 1997-ben Kossuth-díjat kapott és elnyerte a lipcsei könyvvásár nagydíja és a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nagydíját;
  • Herder-díjjal tüntették ki 2000-ben;
  • 2001-ben a német Becsületrenddel tüntették ki;
  • 2002-ben Budapest díszpolgára lett;
  • 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét vehette át, majd a Goethe-emlékérmet;
  • 2004-ben a párizsi Sorbonne, 2005-ben a berlini Freie Universität díszdoktora lett;
  • 2014-ben megkapta a Magyar Szent István Rendet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI