2016. március 9., szerda

Elhunyt George Martin, a Beatles producere

Elhunyt 90 éves korában Sir George Martin Grammy-díjas zenei producer, zeneszerző, akit a Beatles együttes tiszteletbeli tagjaként az „ötödik Beatle” néven emlegettek.


elhalálozás, George Martin, kultúra, The Beatles, zene, gyász,
George Martin (1906-2016) — Fotó: Clarence Davis/NY Daily News Archive/Getty Images
Halálhírét szerdán a 75 esztendős Ringo Starr tette közzé a Twitteren: „Isten áldja George Martint” — írta a Beatles dobosa, és részvétét fejezte ki az elhunyt családjának.

Öt évtizedes pályafutása alatt több mint 700 lemez producere volt.

Mások mellett a Gerry and the Pacemakers együttessel és Shirley Basseyvel is dolgozott.

Ő jegyezte a Beatles együttes albumait is: egy kivételével — Let It Be, a zenekar tizenharmadik és egyben utolsó stúdióalbuma — George Martin felelt az össze Beatles-lemez hangzásáért, nélküle nem lett volna teljes a Beatles–muzsika hangzásvilága; kiegyensúlyozottsága és biztos szakmai tudása nélkül a Beatles egészen más lett volna. Engedte a zenekart kísérletezni, és hagyta, hogy megvalósítsák legvadabb és legkiérleltebb ötleteiket is.

Martin, az EMI-hoz tartozó Parlophone lemezkiadó vezetőjeként hallgatta meg a Beatles első demófelvételét 1962-ben, és ezt követően egyengette a Beatles útját a világsiker felé.

A közös munkát később így idézte fel: „A pedagógus szerepe jutott nekem, ők voltak a csibészek, akiket át kellett formálnom”. Maga is zenélt: zongorán és oboán játszott, a Misery zongoraszólóját például ő adta elő.Martin számos Grammy-díjat kapott pályafutása alatt, az Egy nehéz nap éjszakája filmzenéjéért pedig Oscar-díjra jelölték. Kiemelkedő zenei munkásságáért 1996-ban lovaggá ütötték és 1999-ben beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.