2016. március 29., kedd

Dokumentumfilm készült a székelyföldi Küsmödről és Szolokmáról

A budapesti Panoráma Vizuális Alkotóműhely 2010-ben egy olyan dokumentumfilm-sorozat elkészítésére szánta el magát, amellyel az alkotók a székely-magyar nép mindennapjait kívánják megörökíteni.


dokumentumfilm, falusi élet, magyarság, Panoráma Vizuális Alkotóműhely, Firtos hegy, Korond, Székelyföld. Küsmöd, Szolokma, Firtos falvai
Forrás: YouTube/Panoráma Műhely
Az ihletet egy Orbán Balázs által lejegyzett történet adta: Székelyföld leírása című művében a „legnagyobb székely” a Korond feletti Firtos hegy falvainak történeteit meséli el, köztük egy legendát az öt falu — Atyha, Énlaka, Küsmöd, Szolokma és Etéd — nevének származásáról.

Az alkotók ennek a legendának a nyomán elindulva határozták el, hogy a filmsorozat ezekről a falvakról fog szólni — mind az öt falúról készül egy-egy rész —, innen a cím is: A Firtos falvai

Küsmöd és Szolokma


Ez az epizód mind képi világban, mind hangzásában, tempójában is különbözik az előző, Atyháról és Énlakáról szóló két filmtől.


A western jellegű nyitóképet látva már érezheti a néző, hogy a film során minden perce folyamatos odafigyelést igényel majd.

A székelyföldi, romantikus vidékről szóló képek és a modern hangzású zene (Korai Öröm) logikailag ellentmondásosnak tűnhet, szokatlan összhatásukban mégis olyan egységet alkotnak, amelyek egyedivé és lendületessé teszik ezt a filmet: a Korai Öröm stílusa tökéletesen illeszkedik a küsmödi és szolokmai, igen erős képi világú filmhez.

Megismerkedhetünk a hagyományos erdélyi pálinkafőzéssel, az otthoni kemencés kenyérsütéssel, a szénégetők életével, vagy a méhészek és a több száz juhot tartó nagygazdák gondjaival. A szereplők őszintén és nyíltan, igazi székely stílusban beszélnek a saját világukról, mindennapi életükről.Rendezte: Rácz Géza és Lipcsei Attila
Fényképezte: Rácz Géza és Lipcsei Attila
Vágó: Frank Gábor
Narrátor: Szersén Gyula
Zenei szerkesztő: Balogh Sándor
Zene: Korai Öröm

A filmet 2016. április 1-jén, pénteken, magyar idő szerint 14 órakor sugározza Vetítő című műsorában a Hír TV; ismétlések: április 7-én, csütörtökön és április 11-én, hétfőn 14 órától lesznek.
Orbán Balázs legendája Firtosról:

Ugyan is egy fiait osztóztató atya a Firtosból leindulva monda fiainak: itt „Én lakom, ez lett Énlaka, tovább haladva mondá nagyobb fiának „e tied” e lett Etéd, ismét odább haladva mondá második fiának: itt neked e „kis mod” e lett Küsmöd. Itt letelepedvén harmadik fia nyugtalankodva kérdé hogy ő hol telepedik, neked is „szolok ma” a helyre mutatva hol Szolokma épült, haza mentében pedig kérdi legkisebb fiát hogy hát nem békétlenkedik e? „Adj ha” akarsz atyám, mond ez, s övé lett a gyönyörűen fekvő Atyha.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.