2016. március 15., kedd

Dacian Cioloș üzenete a magyaroknak

A március 15-i rendezvények helyszíneire eljuttatott köszöntésben a román miniszterelnök a románok és magyarok közös céljait hangsúlyozva köszöntötte Magyarország, Románia és a világ magyarságát.


1848-49-es forradalom és szabadságharc, Dacian Cioloș, román-magyar kapcsolat, Románia, Magyarország,
Dacian Cioloș — Forrás: Facebook
Dacian Cioloș a magyar nemzeti ünnepen arra emlékeztetett, hogy a „Magyarországon, Romániában vagy a világon bárhol élő magyar barátaink számára ez a nap a szabadságért, az igazságért és a békéért folytatott harc szimbóluma”.

Megemlítette, hogy 1848 meghatározó jelentőséggel bír mind a magyar, mind a román nemzet kialakulásában.
Azok az értékek, amelyekért a magyarok elindították a pesti forradalmat — amelyek között szerepel a sajtószabadság, a parlamentáris demokrácia, a felelős kormány és az állampolgárok közötti társadalmi és felekezeti egyenlőség — az erdélyi románok Balázsfalvi Kiáltványába foglalt követeléseinek a szellemét is idézik, mi több, ezek olyan értékek, amelyek jelenleg is vezérlik nemzeteinket.
A tisztelet és a szolidaritás üzenetét küldöm 1848. március 15-e 168. évfordulóján a magyar népnek, a Romániában és bárhol élő magyaroknak. 
Mindig azon leszünk, hogy a romániai magyarok itt békében, harmóniában és együttműködésben éljenek. 
Meg fogunk róla győződni, hogy megvan a megfelelő keret valamennyi etnikai kisebbség hagyományainak, kultúrájának és nyelvének a megőrzésére, mert a nemzeti kisebbségek általában és a magyar közösség sajátosan a szellemi gazdagság fontos forrását jelentik Romániában — olvasható a román miniszterelnök üzenetében.
Cioloș megemlítette, hogy Románia és Magyarország a történelem során hasonló fejezeteket élt meg: mindkét ország megtapasztalta a totalitárius berendezkedést, azután pedig közösen tették meg a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozás lépéseit. Hozzátette, ez az út tovább vezet a demokratikus értékek és az állampolgárok jóléte felé.
A Románia és Magyarország közötti párbeszéd, valamint az országunkban élő románok és magyarok közötti párbeszéd fontos forrása a közös törekvések megerősítésének, az európai építkezés terén és szellemében született közös célok elérésének — áll Dacian Ciolos március 15-i üzenetében.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI