2016. március 22., kedd

Brüsszel is elesett — Az ellenség már a kapuinkon belül van

130 nappal a 130 halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő párizsi terrortámadások után kedd reggel Brüsszelt is hasonló kaliberű, koordinált terrorakció rázta meg: lövések dördültek, majd öngyilkos robbantás történt a Zaventem nemzetközi repülőtéren; nem sokkal később bomba robbant a Maelbeek metróállomáson.


Brüsszel, brüsszeli terrortámadások, brüsszeli robbantások, Zaventem repülőtér, Belgium, brüsszeli merényletek,
Fotó: Francois Lenoir/Reuters/MTI
A tripla robbantásnak eddigi információk szerint 31 halálos áldozata és 260 sérültje van. Utóbbiak között nagyon magas a súlyos esetek száma, sok sérültet mesterséges kómában tartanak az orvosok.

Két magyar is megsérült, mindkettejüket műteni kellett — egyikük a metróállomáson volt, amikor a robbanás történt; a délutáni órákban belső vérzés miatt meg kellett műteni, állapotát stabilizálták. A másik sérült a repülőtéren volt, csonttörést szenvedett, őt is megoperálták.

Négy román állampolgár is megsérült a keddi brüsszeli robbantásokban, egyikük kiskorú — olvasható a román külügyminisztérium kedd esti közleményében. Három személyt kórházban ápolnak, a negyediket már kiengedték.

A robbanások röviddel reggel 8 óra után történtek a repülőtér indulási oldalán.


Brüsszel, brüsszeli terrortámadások, brüsszeli robbantások, Zaventem repülőtér, Belgium, brüsszeli merényletek,
Mindenkinek el kellett hagynia a repteret — Fotó: Laurent Dubrule/EPA/MTI
Az első detonáció után mindenki rohanni kezdett a kijárat felé. A helyszínen mindenhol otthagyott csomagok hevertek. A légikikötő felett fekete füst gomolygott, több helyen betörtek az ablakok és leszakadt a plafon.


A hatóságok számos rendőrt és mentőt vezényeltek a helyszínre, kiürítették és lezárták a légikikötő épületét. Az érkező járatokat más repülőterekre terelték át.

A rendőrök egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt találtak a repülőtéren; a robbanóövet később hatástalanították a tűzszerészek.

Belgiumban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget; Európa-szerte emelték a terrorkészültséget, Magyarországon kettes fokozatút rendültek el. Szigorított biztonsági intézkedéseket vezettek be az amerikai repülőtereken is.

A repülőteret terrorfenyegetettség miatt bezárták


Nem lesznek érkező vagy induló kereskedelmi járatok szerdán és csütörtökön sem.


A füstölgő, helyenként rommá zúzott repülőteret és az oda vezetők utakat lezárták, valamint törölték az összes járatot. A belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liége-be és más városok repülőtereire irányították át.

Ők robbantottak


A gyanú szerint három férfi hajtotta végre a kettős robbantást a légikikötőben, amelynek következtében tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.


Brüsszel, brüsszeli terrortámadások, brüsszeli robbantások, Zaventem repülőtér, Belgium, brüsszeli merényletek,
A brüsszeli repülőtéri robbantás feltételezett elkövetői — Forrás: Twitter
A közösségi oldalakon kiszivárogtatott, majd a sajtóban is közzétett biztonsági kamerák által rögzített felvételeken három férfi látszik, akik jól megrakott csomagszállító kocsikat tolnak maguk előtt. A gyanúsítottak kiléte egyelőre ismeretlen.

A rendőrség feltételezi, hogy a kép baloldalán látható két sötét ruhás férfi robbantotta fel magát, a kép jobb oldalán világos kabátban látható férfi azonban nem járt „sikerrel”, és elmenekült. A belga rendőrség körözést adott ki és a lakosság segítségét kéri a férfi azonosításához, illetve felkutatásához.

Nemzeti gyász


Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek kedden Belgiumban, miután délelőtt két helyszínen is terrortámadást hajtottak végre Brüsszelben.


„Minden nemzeti zászlót fél árbocra eresztenek az ország hivatalos épületein” — közölte Frédéric Cauderlier, a belga kormányfő szóvivője. A miniszterelnöki hivatal épületén már megtörtént a zászló levonása.

Iszlám Állam: Mi voltunk


Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett kedden a brüsszeli terrorcselekmények végrehajtójaként  jelentette a terrorista szervezethez közelálló Aamák hírügynökség.


Belgium, Brüsszel, brüsszeli merényletek, brüsszeli robbantások, brüsszeli terrortámadások, Maelbeek, Zaventem repülőtér, Nidhi Chaphekar
A robbantások legtöbbet megosztott fotója — Fotó: Ketevan Kardava/Grúz közszolgálati média/AP/MTI
A hírügynökség angol nyelvű, brüsszeli keltezésű jelentése szerint az „Iszlám Állam harcosai egy sor támadást hajtottak végre” egyebek mellett robbanómellények bevetésével. A támadás indoklásaként az állt a jelentésben, hogy Belgium az IÁ elleni nemzetközi koalíció tagja.

Az IÁ szócsöveként működő Aamák szerint a merénylők a Zaventem repülőtéren tüzet nyitottak az emberekre, mielőtt „többen közülük működésbe hozták volna robbanómellényüket”. Ezzel egy időben egyik társuk a Maelbeek metrómegállóban robbantotta fel magát. A merényletekben a szélsőségesek állítása szerint „több mint 230 ember vesztette életét vagy sebesült meg”.
Az IÁ 2014 óta egy sor honlapot, Twitter-fiókot, YouTube-csatornát és Facebook-oldalt üzemeltet Aamák néven, amelyeken híreket közölnek és a dzsihadisták propagandaanyagait terjesztik. A hírek eleinte főleg az IÁ ellenségeivel Szírián belül folytatott harcokról szóltak, időközben azonban Európából, Indonéziából és Afrikából is közöl propagandaanyagokat az Aamák, amely az IÁ hivatalos hírügynökségeként tűnteti fel magát.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI/BBC/Reuters