2016. március 17., csütörtök

Boc az ügyészségen: Nem tudok románul

Kolozsvár polgármestereként Emil Boc következetesen elutasította a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezését a város bejáratainál.


Emil Boc, Kolozsvár, anyanyelvhasználat, kisebbségi jogok, Erdély, magyarság, DNA, Laura Codruța Kövesi, Times New Roman,
Emil Boc — Forrás: Times New Roman
Idiotizmusa akkor hágott a tetőfokára, amikor Kolozsvár bejárataihoz olyan óriáspannókat helyezett ki, amelyek hét nyelven köszöntik a városba érkezőket — még koreaiul is, de magyarul nuku; aztán amikor civil aktivisták egy „Isten hozott” táblát helyeztek el a város határába, Boc alig 24 órán belül eltávolította a magyar nyelvű molinót.

Tegnap, amikor a DNA bukaresti székházában az ügyészek megkezdték a kihallgatását, amellett, hogy folyékonyan beszélte a magyart, Boc egy vak hangot sem értett abból, amit az ügyészek kérdeztek tőle. „Nem tudok románul” — közölte és tolmácsot kért. Bocnak akkor szakadt le a pofája, amikor belépett a terembe Kövesiné, s kedélyesen így köszöntötte: „Mi újság, Emil?”

Miután magához tért az első sokkból, Boc előhúzott a zsebéből egy papírlapot, amiről magyarul olvasott fel néhány gondolatot. Elmondta, hogy magyarnak vallja magát, nem ismeri el Erdély Romániához való csatolását, s hogy ennek alapján az ő kihallgatása nem tartozik a DNA hatáskörébe, továbbá követelte, hogy haladéktalanul helyezzék át az ügyét a budapesti korrupcióellenes ügyészségre, ellenkező esetben nem lesz hajlandó beismerő vallomást tenni.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Times New Roman / Fordítás és adaptáció: Kerekes Gyula