2016. március 24., csütörtök

A román honatyák börtönbe csukatnák Románia meggyalázóit

Románia, nemzetgyalázás, romániai kisebbségek, magyarság,
Nemzet színekben „pompázó”
szemetesláda Kolozsváron
— Forrás: Adevărul
Ismét börtönbüntetéssel sújtanák a román nemzet vagy állam nyilvános gyalázását Romániában.


Az erre vonatkozó törvénytervezetnek több mint hatvan, többségükben szociáldemokrata honatya terjesztett a szenátus elé - közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség. A kezdeményezők szerint hiba volt törölni a büntető törvénykönyvből azokat a cikkelyeket, amelyek a nemzet- vagy országgyalázást, illetve a nemzeti jelképek megsértését inkriminálták.

A kezdeményezés a törvényhozás „csődjeként” említik, hogy:
egyes „más etnikumú” állampolgárok gyásznapnak tekintik Románia nemzeti ünnepét, szakadárokat dicsőítenek, az ország „szívéből” pedig elüldözik a még ott élő románokat.

Az indoklás utal arra a „jelképes akasztásra” is, amelyet egy csíkszeredai lakos rendezett 2011-ben Avram Iancunak, az 1848-49-es erdélyi román felkelők vezérének. Úgy értékelték, hogy az ilyen irredenta, szakadár, a román nemzet ellen bujtogató megnyilvánulások:

  • meghaladják a véleményszabadság kereteit, és
  • a nemzetbiztonságot veszélyeztetik.

Szerintük ezen az „etnikai alapú szakadár” alapon készítettek elő merényletet tavaly a román nemzeti ünnepen Kézdivásárhelyen az ott ünneplő románok ellen, amely csak az „illetékes szervek erőfeszítései” miatt nem következett be.

A törvénytervezet hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná az ország vagy a román nemzet gyalázását.


Ugyancsak a tavaly lemondott Ponta-kormányt támogató pártok törvényhozói kezdeményezték korábban annak a Btk-cikkelynek a visszaállítását, amely a nemzeti jelképek nyilvános megsértését büntetné egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel. Erről a tavalyi kezdeményezésről a múlt héten éles vita alakult ki a bukaresti szenátusban.

A módosító javaslat ugyanis nemcsak Románia címerével, zászlajával, himnuszával szemben tanúsított megvetést büntetné, hanem azokat is két évig terjedő börtönnel sújtaná, akik a hatósági jelvényekkel szemben tiszteletlenül viselkednek. Mivel a törvényszöveg félreértelmezhető, nem bocsátották szavazásra, a tervezetet visszaküldték pontosítás végett a szakbizottságoknak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI