2016. március 21., hétfő

A kürtőskalács román „találmány”

Megdöbbenéssel fogadták Székelyföldön és Magyarországon a román mezőgazdasági miniszter bejelentését, miszerint országa földrajzi eredetvédelemben részesítené a kürtőskalácsot.


Achim Irimescu, gasztronómia, hungarikum, kürtőskalács, kürtöskalács-háború, Magyarország, Románia, Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület,
Fotó: Krizsán Csaba/MTI
Albert Zoltán, a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület ügyvivője a Magyar Nemzetnek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az édesség receptje Dániel Istvánné Gróf Mikes Mária 1784-es erdélyi szakácskönyvében bukkant fel először, nem pedig — mint Achim Irimescu miniszter állította — egy román asszony alkotásaként.

A szakember azt is elutasítja, hogy Románia földrajzi árujelzős oltalomban részesítse a kürtőskalácsot, mert ebben az esetben csak az Európai Unió által jóváhagyott területen, azaz Erdélyben vagy Székelyföldön készülhetne az édesség.

Az NKSZ szerint ez fölösleges akadályt jelentene, a szaktestület ezért azt szeretné, hogy az eredeti receptúrát betartva mindenki készíthessen kürtőskalácsot — közölte Albert Zoltán.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI