2016. március 19., szombat

A hatóságok jogtiprással válaszoltak a székelyek méltóságára

Törvényellenesnek és súlyosan jogsértőnek nevezte a Székely Nemzeti Tanács azt, hogy a Maros megyei csendőrség megbírságolta a székely szabadság napján, március 10-én rendezett marosvásárhelyi autonómiatüntetés résztvevőit, illetve szervezőit.


Székely Szabadság Napja, Izsák Balázs, Székelyföld, Marosvásárhely, csendőrség,
Bicskanyitogató hatósági arrogancia — Fotó: Boda L. Gergely/MTI
Az SZNT felhívást intézett az érintettekhez, hogy forduljanak bírósághoz az intézkedés ellen.

A sajtóhoz eljuttatott közleményben Izsák Balázs, a SZNT elnök kiemelte: a székely szabadság napján mintegy tizenötezer ember „igazi székely méltósággal” rótta le kegyeletét Marosvásárhelyen a székely vértanúk emléke előtt, és állt ki Székelyföld területi autonómiája mellett, a szervezők pedig mindenben eleget tettek a gyülekezési jogról szóló törvény előírásainak, és a polgármesteri hivatalhoz benyújtott előzetes bejelentésnek megfelelően jártak el.
A rendfenntartó hatóságok egyrészt biztosították a rendezvény helyszínén, majd a felvonulás útvonalán a résztvevők biztonságát törvényes kötelezettségüknek megfelelően, másrészt viszont olyan szükségtelen, zaklató intézkedéseket tettek, amelyek a résztvevők állampolgári jogait sértették, de súlyosan diszkriminatívek is — állapítja meg az SZNT.
A csendőrség eljárását az SZNT törvényellenesnek, és súlyosan jogsértőnek tartja, és felhívást intézett az érintettekhez, hogy a bírságolási jegyzőkönyvek kézhezvételétől számított 15 napon belül forduljanak panasszal a bírósághoz ezen büntetések ellen, emlékeztetve, hogy a bírósági keresetnek felfüggesztő hatálya van.
Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a jogtalanul kirótt büntetésekkel szemben minden érintett hatékony jogorvoslattal tudjon élni, ugyanakkor a nyilvánvaló jogtiprás tényét közöljük a Bukarestbe akkreditált nagykövetségekkel és különböző nemzetközi szervezetekkel — szögezi le az SZNT.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Közlemény/MTI