2016. február 20., szombat

Újabb Orbán-siker Brüsszelben: elfogadták a magyar megoldást, de...

Az Európai Tanács brüsszeli, kétnapos csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatóján a magyar miniszterelnök egyebek mellett arról is beszélt, hogy az unió állam- és kormányfői kimondták: Európa külső határait meg kell védeni, a migránsok tömegét meg kell állítani és a schengeni megállapodást teljes körűen mindenkinek be kell tartania.


EU-csúcs, menekültválság, Orbán Viktor, V4, Brüsszel, schengeni övezet, Schengen,
Orbán Viktor sajtótájékoztatója Brüsszelben — Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Ezzel most először az Európai Unióban elfogadták a magyar megoldást — hangsúlyozta Orbán Viktor.

Emlékeztetett, hogy a migráció kérdéséről a magyar álláspont mindvégig világos volt:
  1. ellenőrzés,
  2. azonosítás,
  3. megállítás és
  4. visszafordítás.
Pontosan úgy, ahogy az a schengeni egyezmény rögzíti.
Ez nehéz és költséges feladat, de Magyarország megvédése szempontjából sikeres politika volt. Európa most tart ott, ahol legalább egy éve már lennie kellene.
A balkáni útvonal országai és Ausztria a józan ész útjára léptek, mert amit most ezek az államok tesznek, az a magyar megoldás; kerítést építenek, megállítanak és visszafordítanak — fogalmazott Orbán.
Megjegyezte, hogy véleménye szerint Európa déli határainak megvédése csak így, a V4-ek közösen előkészített és képviselt elképzeléseivel és döntéseivel azonos módon lehetséges.
Nyugaton a helyzet romlik, továbbra is többen képviselik azt a politikát, hogy be kell engedni a migránsokat az unió területére, és jogi eszközökkel, kötelezően el kellene osztani a tagállamok között - az ezt képviselők hangja rendkívül erős volt a tanácskozáson — mondta a miniszterelnök.
Hozzátette: ennek elhárítása és kivédése lesz az elkövetkezendő hetek feladata és erről is szól majd az előre hozott márciusi uniós csúcsértekezlet.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI