2016. február 16., kedd

Szőnyegre hívták Cioloșt a Voiculescu „Antennáit” védő szenátorok

A szenátus előtt kell szerdán magyarázatot adnia Dacian Cioloșnak az Intact médiatröszt kilátásba helyezett kilakoltatásáról.


Intact, Dan Voiculescu, Călin Popescu Tăriceanu, Dacian Cioloș, ANAF, Antena 3, Antena 1, Mihai Gadea
Az Intact Media Group székháza illegálisan megszerzett területre épült — Fotó: Gabriel Petrescu/Mediafax
A miniszterelnök beidézéséről a szenátus nagy szavazattöbbséggel döntött kedden.

Az adóhatóság hétfőn felszólította a médiatröszthöz tartozó tévétársaságokat, hogy öt napon belül ürítsék ki székházukat, amely a cég alapítója, Dan Voiculescu ellen hozott jogerős ítélet alapján 2014-ben az állam tulajdonába került.

Voiculescut 10 éves börtönbüntetésre ítélték korrupcióért, a bíróság által megítélt 60 millió eurós vagyonelkobzásnak azonban mindeddig nem sikerült érvényt szerezni.

A tröszthöz tartozó Antena 3 hírtelevízió beszámolója szerint az ANAF „kommandós stílusú” erődemonstrációt tartott hétfőn a médiaintézménynél, a kiürítésre megszabott ötnapos határidő pedig a csatorna szerint egyenértékű „elhallgattatásukkal”, hiszen több tonnányi felszerelést és kábelt nem lehet ennyi időn belül átköltöztetni. Az Antena 3 műsorvezetői szolidaritási akciókra, tiltakozó megmozdulásokra buzdították nézőiket.

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök a demokrácia „felfüggesztését” és a sajtó megsemmisítését célzó tudatos tervnek nevezte a televíziók működését ellehetetlenítő szűk határidőt.
A miniszterelnöknek számot kell adnia a kormány alárendeltségébe tartozó adóhatóság akciójáról, amit nem lehet egy bizonyos pénzösszegről szóló egyszerű gazdasági ügyként beállítani - jelentette ki a házelnök.

Tăriceanu javaslatát a szenátorok 70 szavazattal 2 ellenében és 3 tartózkodás mellett határozatot fogadták el.


Az RMDSZ álláspontja


A román honatyákhoz hasonlóan Verestóy Attila, az RMDSZ szenátora is azon a véleményen volt, hogy a demokráciát veszélyeztető precedenst teremt az, ha adminisztratív eszközökkel ellehetetlenítik egyes vélemények szabad kifejezésre juttatását a médiában.

A csatorna magyarellenes megnyilvánulásaira célozva Verestóy megjegyezte: senki sem vádolhatja részrehajlással, de - mint mondta - „a demokráciában azoknak is lehetővé kell tennünk véleményük kifejtését, akik nem értenek velünk egyet”.

Az ANAF 2014 óta falazott Voiculescunak


Laura Codruța Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség vezetője több ízben nyilvánosan sürgette a bűnözésből származó vagyonok tényleges elkobzását és éles támadást intézett az adóhatóság ellen, amiért az a vagyonelkobzások töredékét tudta csak behajtani.

A DNA február elején bejelentette, hogy ismeretlen személy ellen vizsgálatot indított, mivel az adóhatóság nem hajtotta be a korrupciós bűncselekmények nyomán megszületett jogerős bírósági ítéletekben elrendelt vagyonelkobzások jelentős részét.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI