2016. február 16., kedd

Szokatlanul meleg volt ma Székelyföldön

Hőhullám söpört végig ma Románián, ami főként az ország délkeleti részét érintette, de Erdély déli részén is szokatlanul meleg volt.


időjárás, februári melegrekord, Bukarest, Románia, Sepsiszentgyörgy, Háromszék, Székelyföld,
Kora tavasz Sepsiszentgyörgyön — Fotó: Vargyasi Levente/Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
A keddi csúcshőmérséklet Háromszéken is sok helyütt meghaladta a 20 fokot — Sepsiszentgyörögyön kedd délután 21,3 fokot mértek.

Bukarestben, ahol délután három órakor 25 fokot mutattak a hőmérők, megdőlt a februári melegrekord. A Digi24 hírtelevízió szerint még soha nem mértek magasabb hőmérsékletet februárban a román fővárosban a meteorológiai megfigyelések kezdete óta.

A mostani bukaresti csúcsérték a februári országos melegrekordtól is alig egy fokkal marad el. A legmagasabb februári hőmérsékletet, 26 fokot 1995 február 27-én a Fekete-tenger partjától 30 kilométernyire lévő Medgidián jegyezték fel.

Országos szinten a legmagasabb hőmérsékletet, 25,2 fokot a Kárpátok karéjának külső részén elhelyezkedő Râmnicu Săraton mérték kedden 14 órakor.

Ezek a hőértékek csaknem húsz fokkal magasabbak a sokéves átlagnál: február közepén 6 fokos maximumot, és -3 fokos minimumot szoktak mérni a román fővárosban.

Az előrejelzés szerint véget ér rendkívüli meleg és szerdára több mint tíz fokkal visszaesik a hőmérséklet Románia déli részén.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI