2016. február 19., péntek

Szenzációs leletekre bukkantak Angliában

A Nagy-Britanniában valaha talált legnagyobb és legrégebbi teljesen ép bronzkori fakereket tárták fel a szigetország Pompejijeként emlegetett ásatási helyszínen.


Nagy-Britannia, tudomány, régészet, fakerék, bronzkori lelet, british pompeii, Cambridgeshire, Must Farm, Cambridge Archaeological Unit
Bronzkori fakerék — Forrás: Cambridge Archaeological Unit
A háromezer éves leletre a kelet-angliai Cambridgeshire-ben lévő Must Farm-on bukkantak rá.

A terület igazi kincsesbánya a régészek számára, akik idén már két vagy három, nagyjából az i.e. 1000 és 800 közötti időből való köralakú épület maradványait is felfedezték a helyszínen.

A teljesen ép fakereket az egyik nagyobb épület szomszédságában találták meg. Az épületekkel annak idején tűz végzett, és a közeli folyóba hulló fagerendákat az üledék őrizte meg a jelenkor számára. Az 1 méter átmérőjű fakerék belső része még mindig meg van. Az ásatást vezető Cambridge-i Régészeti Hivatal szakemberei szerint a lelet nagyjából az i.e. 1100 és 800 közötti időből való.

A munkálatokat finanszírozó Historic England örökségvédelmi szervezet „mérete és állapota tekintetében is egyedülállónak” nevezte a leletet.
Ez a lenyűgöző, de sérülékeny lelet a Nagy-Britanniában valaha talált legrégebbi fakerék, amely teljesen ép állapotban maradt fenn — mondta a szervezet illetékese.
A szakemberek szerint a lelet segít gyarapítani a késő bronzkori technológiákkal kapcsolatos ismereteket, és megmutatja, hogy a mocsaras Fens-vidék peremén háromezer évvel ezelőtt élő emberek milyen kifinomult megoldásokat alkalmaztak a mindennapjaikban — írta a BBC News.

Január elején egy feltehetőleg lótól származó gerincoszlopot ástak ki a területen, ami azt sugallja, hogy a kerék egy lovaskocsi tartozéka lehetett, ám ezt egyelőre korai lenne még biztosra mondani.

A Must Farm-i lelet ugyan az eddigi legteljesebb, de nem a legrégebbi kerék, amelyet a területen találtak. Egy Peterborough melletti bronzkori lelőhelyen korábban egy nagyjából az i.e. 1300-ból való kisebb kerék töredékeire bukkantak.

A köralakú épületek maradványai között egy apró fadobozt, fatányért, egy ép fazekat és rengeteg — feltehetőleg konyhai maradékként hátramaradt — állati csontot találtak a régészek, akik tovább folytatják a kutatást.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI