2016. február 18., csütörtök

Szegénységellenes koalíció jött létre Romániában

A szegénység és társadalmi kirekesztettség elleni intézkedéscsomagot készül elfogadni Dacian Ciolos miniszterelnök szakértői kormánya.


Románia, Dacian Cioloș, Cioloș-kormány, szegénység, társadalom,
Dacian Cioloș román miniszterelnök rászoruló családok körében — Forrás: Facebook
Ennek alkalmazására a kormány civil szervezetekből és kormányzati szervekből álló széleskörű összefogást hozott létre.

A kormány negyvenhét, ezt célzó intézkedést tartalmazó dokumentumot bocsátott közvitára.

Cioloș kifejtette: az úgynevezett „szegénységellenes koalíció” létrehozásával integrálni akarnak egyetlen intézkedéscsomagba több olyan román és európai uniós finanszírozású programot, amelyek alkalmazását is hatékonyabban lehet követni.

A kormány elképzelése szerint a szegénységellenes koalíció kormányzati ciklusokon átívelő, hosszabb időszakon át fejti ki majd tevékenységét.
A csomagban szerepelnek már folyamatban lévő programok, amelyek hatékonyabb irányításra szorulnak, vannak újak is, de civil szervezetek által működtetett, egyelőre helyi érdekeltségű felzárkóztatási projekteket is ki akarnak terjeszteni az egész országra - magyarázta a kormányfő.
A kitűzött célok részben uniós kötelezettségek, így például:
  • az aktív korosztály foglalkoztatottsági rátáját 2020-ig 70 százalékra kell emelni a 2014 végén mért 65,7 százalékhoz képest;
  • a kormány a 2020-as kitűzött határidőig 580 ezer fővel akarja mérsékelni a szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben élők számát;
  • a korai iskolaelhagyási rátát is 11,3 százalékra akarják csökkenteni a 2014-ben regisztrált 18,1 százalékról.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Mediafax via MTI