2016. február 24., szerda

Román katonák tisztelegtek a székely mártírok előtt

Az 1764-es székelyellenes vérengzés madéfalvi emlékműve előtt rótta le kegyeletét szerdán Constantin Ciorobea flottillatengernagy, a román haditengerészet vezérkarfőnök-helyettese és Marius Giurcă dandártábornok, a csíkszeredai hegyivadász-zászlóalj parancsnoka.


Madéfalva, madéfalvi veszedelem, Románia, román hadsereg, Székelyföld, siculicidium,
Forrás: Facebook/Hargita Megye Tanácsa
A román haditengerészet képviselői több napja Székelyföldön toboroznak tengerész katonákat, és a székelység iránti gesztusként koszorúzták meg a Siculicidium madéfalvi emlékművét.

Constantin Ciorobea a rendezvényen elmondta: az emlékmű az akaraterőt, kitartást és a szilárdságot jelképezi, amellyel az itt élők őrizték és védték értékeiket, kultúrájukat az osztrák császári erők ellen. Úgy vélte, ez példaértékű minden nemzet számára.

Ciorobea arról a vendégszeretetről is említést tett, amelyet turistaként tapasztalt a környéken pár évvel ezelőtt. Elmondása szerint részben ennek köszönhetően is döntöttek úgy, hogy Hargita megyében is népszerűsítik a tengerészetet.

Az 1764-es madéfalvi vérengzés során a császári csapatok több száz székelyt mészároltak le. A történelmi eseményről ITT olvashat bővebben.


Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI/Hargita Megye Tanácsa