2016. február 2., kedd

Röhrig Géza: Trianonról is kellene egy nagy erejű művészfilmet készíteni

Az izraeli mozik február 11-től vetítik a Saul fiát — a tel-avivi díszbemutató után Röhrig Géza, az alkotás főszereplője az MTI-nek adott interjút, amelyben több kényes témát is érintett.


Röhrig Géza, Saul fia, Trianon, magyarság, Izrael, Nemes Jeles László
Röhrig Géza — Fotó: Neményi Márton
A Budapestről New Yorkba elszármazott költő többek között arról is beszélt, hogy nem igaz, hogy csak egy zsidó témájú magyar alkotásra vevő a nagyvilág.
A doni tragédiáról vagy Trianonról nemcsak hogy lehetne, de kellene is már egy nagyon nagy erejű művészfilmet készíteni. Minden sejtemben borzongok a magyarok a zsidók szembeállításától, bármikor szívemet-lelkemet beleadnám egy másik magyar történelmi tárgyú filmbe.
A Saul fia attól egyetemes, hogy nagyon zsidó. Csak abban tudunk mélyre ásni, amit ismerünk, amit élünk. Tolsztoj mélyen orosz volt, Balzac mélyen francia. Intenzív egyetemességhez csak intenzív partikularitáson át vezet út. 
Csak akkor lehet jó egy a marosvásárhelyi fekete márciusról vagy egy Isonzónál megölt századról szóló film, ha azt minden kompromisszum nélkül olyanok készítik, akiknek mindez valóban a legeslegdrágább ügyük - fogalmazott Röhrig Géza.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI