2016. február 9., kedd

Orkán erejű szél pusztít Angliában

Az utóbbi évek legnagyobb vihara söpört végig Nagy-Britannián, sérüléseket, komoly közlekedési fennakadásokat és károkat okozott.


orkán, szélvihar, Nagy-Britannia, London, közlekedés, időjárás, extrém időjárás, Imogen-orkán,
Felborított teherautó Brightonban — Fotó: Gerry Penny/EPA/MTI
Az Imogen névre keresztelt orkán az idei télen már a kilencedik olyan erejű vihar, amelynek a brit meteorológia külön nevet adott, de az első, amely elsősorban a déli országrészt sújtotta, beleértve Londont. Az eddigiek általában Észak-Angliában és Skóciában pusztítottak.

A meteorológiai szolgálat esti összesítése szerint a hétfői vihar legerősebb széllökése elérte a 155 kilométeres óránkénti sebességet — ezt Wales egy magaslati pontján mérték —, de az ország belsejében, így Londonban is egész nap 80-110 kilométeres sebességű széllökésekkel kísért orkán volt.

A hatóságok több magas építésű országúti hidat lezártak, elsősorban Walesben, attól tartva, hogy a buszokat és a teherautókat lesodorja róluk a szél.

A közép-angliai Evesham városában két iskolás gyermek súlyosan megsérült, amikor a szél rájuk döntött egy három méter magas téglafalat.

orkán, szélvihar, Nagy-Britannia, London, közlekedés, időjárás, extrém időjárás, Imogen-orkán,
Hatalmas hullám csap ki egy tengerparti sétányra a dél-walesi Porthcawlban — Fotó: Joe Giddens/AP/MTI
Késések, járattörlések voltak az angol partokat a kontinenssel, illetve Írországgal összekötő kompközlekedésben is, miután a nyugati, a déli és a délkeleti partoknál 15-20 méteres hullámokat korbácsolt fel a vihar.

A légiforgalomban is jelentős fennakadásokat okozott az ítéletidő. Számos érkező járat csak a második-harmadik kísérletre tudott leszállni a londoni és más dél-angliai repülőtereken, sok járatot töröltek.


Hétfő este Walesben és Anglia déli részén 19 ezer otthonban nem volt áramszolgáltatás a szélvihar vagy a kidőlő fák által leszaggatott vezetékek miatt.

A brit meteorológia szerint három éve nem vonult át Nagy-Britannia déli része fölött a hétfőihez hasonló erejű viharzóna.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI