2016. február 24., szerda

Népszavazás lesz Magyarországon a menekült-kvótáról

A magyar kormány döntést hozott a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás kiírásáról — jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.


menekültválság, Magyarország, népszavazás, menekült-kvótarendszer, Orbán Viktor,
Orbán Viktor — Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A magyar kormányfő kifejtette: a kormány azért nem akar az emberek hozzájárulása nélkül dönteni, mert ez visszaélés lenne a hatalommal.

Erre a kérdésre kell majd „igennel” vagy „nemmel” válaszolni:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Orbán azt is bejelentette, hogy a kérdést már be is nyújtották hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

A kérdés azt jelenti — fejtette ki Orbán Viktor —, hogy a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést nem lehet elvenni az Országgyűléstől, az ügyben a magyar parlament megválasztott képviselőin kívül senki más nem dönthet.
Az is köztudott, hogy az Országgyűlés elutasítja a kötelező kvótát, így aki tiltakozik ellene és nemmel szavaz majd a népszavazáson, az valójában egyszerre áll ki Magyarország függetlensége mellett és utasítja el a Magyarországra történő kötelező betelepítést — emelte ki a miniszterelnök.
Orbán Viktor szerint a magyar kormány által választott út, a népszavazás útja egy „európai dolog”, az európai politika része, ezért — mint fogalmazott — „jó szívvel ajánljuk másoknak is”.

Európa egyik legfőbb értékeként hivatkozott a demokráciára, megjegyezve: az Európai Unió is a demokrácia pillérein áll.
Ez pedig azt jelenti, hogy nem hozhatunk az emberek feje fölött, az európai emberek akarata ellenére az életüket súlyosan megváltoztató, a jövő nemzedékek életét is meghatározó döntéseket — hangoztatta, jelezve: a kvóta újrarajzolná Magyarország és Európa etnikai, kulturális és vallási arculatát is.
A kormány úgy látja, hogy erre nincs felhatalmazása sem az uniónak, sem az európai vezetőknek, semmiféle európai testületnek sem — szögezte le Orbán Viktor. A kormányfő felvetette azt is, hogy az európai embereket eddig senki sem kérdezte meg arról, hogy akarják-e, elfogadják-e vagy éppenséggel elutasítják a kötelező kvóta bevezetését.

Meg kell kérdezni az embereket


Orbán Viktor a népszavazást azzal indokolta, hogy döntésükkel egy közhangulatnak engedtek.
Úgy érezzük, hogy az emberek hozzájárulása nélkül bevezetni a betelepítési kvótát nem más, mint visszaélés a hatalommal — fogalmazott.

Kikkel éljünk, kikkel ne éljünk együtt


Újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta, hogy a kormány nem tervezi más kérdés hozza csatolását a kvótáról szóló népszavazáshoz — az újságíró konkrétan a vasárnapi zárva tartást említette —, amit a következőképpen indokolt:
A kvóta esetében nem életmódkérdésekről teszünk fel népszavazást, hanem a magyar nemzeti közösség létezésének legfontosabb kérdéséről:
  • kikből áll a magyar nemzet
  • kik élnek Magyarország területén.
A kormányfő arra a kérdésre, hogy ha nem lesz sikeres a népszavazás, lemond-e a kormány, azt felelte: ezt még nem vitatták meg.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/vhegy