2016. február 18., csütörtök

Nem lesz több „néma” törvény

Megszűnik a törvénytervezetek hallgatólagos elfogadásának lehetősége a román parlamentben.


anyanyelvhasználat, Bogdan Diaconu, kisebbségi jogok, Románia, romániai kisebbségek,
Változik a szokásjog — Fotó: Ovidiu Micsik/Mediafax
Ezt Niculae Mircovici, a képviselőház titkára közölte a Mediafax hírügynökség csütörtöki jelentése szerint.

A házbizottság Ovidiu Gant (a német kisebbség képviselője, a kisebbségi honatyák frakcióvezető-helyettese) kezdeményezésére döntött így, miután szerdán egy kisebbségellenes törvénytervezetet nyilvánított hallgatólagosan elfogadottnak a képviselőház. A magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő törvénytervezete megtiltaná a romániai közintézményeknek, állami hatóságoknak és önkormányzatoknak, hogy a román nyelven kívül bármilyen más nyelven kommunikáljanak, szóban vagy írásban.
A parlamentben mindkét háznak el kell fogadnia a törvénytervezeteket ahhoz, hogy hatályba lépjenek. Ezeket témájuk alapján osztják el, és mindig a második házé a végső döntés joga. A jogalkotás felgyorsítása érdekében az első háznak nem kötelező megvitatnia minden törvénytervezetet, ezért amennyiben nem tűzi napirendre, fél év után hallgatólagosan elfogadott tervezetként küldi tovább a döntő háznak.
Miután számos romániai kisebbségi szervezet felháborodását váltotta ki, hogy a jogalkotás egyszerűsítési szándéka egy nyilvánvalóan kisebbségellenes jogszabálynak is a hallgatólagos elfogadását eredményezte, a házbizottság úgy döntött, hogy ezentúl azokat a tervezeteket is szavazásra bocsátják a ház plenáris ülésén, amelyeknek nem készült el időben a szakbizottsági jelentése.

Bogdan Diaconu közfelháborodást keltő törvénytervezete ügyében a szenátusé lesz a döntő szó.

Ezért hallgatott az RMDSZ


Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője kifejezte meggyőződését, hogy a szenátus elutasítja a nyíltan magyarellenes tervezetet. Rámutatott: a képviselőház házbizottságának lett volna a feladata, hogy napirendre tűzze a törvényjavaslatot, ám szerinte ezt azért mulasztotta el, mert a testületben tavaly óta — a pártközi egyezmények miatt — nincs az RMDSZ-nek képviselője.
Románia nem mulaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy minden külföldi fórumon hangsúlyozza: ő az EU mércéje a kisebbségvédelem terén. A szenátusban van még alkalom visszatérni a sokat hangoztatott európai útra. Az RMDSZ szenátorai egyértelműen gondoskodni fognak majd arról, hogy a magyar közösség jogait ne nyirbálják meg — tette hozzá a frakcióvezető.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI