2016. február 24., szerda

Mit várunk az RMDSZ-től?

Lezárult az RMDSZ által indított úgynevezett városi konzultáció, amely során négy hónap alatt 36 erdélyi városban több mint 50 ezer magyar családot kérdeztek meg arról, melyek a legfontosabb problémáik, és milyen ügyekkel kell foglalkoznia az RMDSZ-nek.


Románia, RMDSZ, magyarság, felmérés, RMDSZ-konzultáció, erdélyi magyarok,
Forrás: RMDSZ
Az erdélyi magyaroknak az RMDSZ-szel szembeni általános elvárásai elsősorban a gazdaság és az egészségügy terén jelentkeznek — jelentette ki Nagy Zoltán Levente, az RMDSZ ügyvezető alelnöke.

Az alelnök szerint a megkérdezettek a legfontosabb négy feladatként:
  1. a munkahelyteremtést,
  2. az egészségügyi ellátás javítását,
  3. a jövedelmek emelését és
  4. az erdélyi utak feljavítását jelölték meg.
Közép-Erdélyben és a szórványban mindezek mellett a magyar nyelvű oktatás támogatására van igény. Ugyanakkor a válaszadók azt is elvárják az RMDSZ-től, hogy nemzetiségi kérdésekben is kiálljon mellettük.

A települések fejlődési irányát a megkérdezettek túlnyomó többsége (71%) kedvezőnek ítélte meg. Ezek aránya átlagon felüli a székelyföldi városokban. Nagy Zoltán Levente rámutatott: az elégedetlenek aránya a Partiumban a legmagasabb, ott elsősorban Szatmárnémeti lakói kifogásolták a település lassú fejlődését.

Hozzátette: a jelenlegi polgármesterekkel a válaszadók 52 százaléka elégedett. A magyar nemzetiségű polgármestereknél ugyanez az arány 69 százalék, a román városvezetők esetében 40 százalék.

A legkedveltebb erdélyi magyar polgármesterek Erdőszentgyörgy, Nagyszalonta, Nagykároly, Szováta, Szilágycseh, Nyárádszereda, Sepsiszentgyörgy, Pécska és Barót vezetői. Átlagon aluli elismerést Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely elöljárói kaptak. A román polgármesterek közül Szatmárnémeti városvezetője a leginkább elutasított.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI