2017. június 7., szerda

Mit tesz a H betű?

Mindannyian tudjuk, hogy Magyarország egyezményes nemzetközi autójele a „H”. De vajon miért?, amikor az ország hivatalos megnevezésében szereplő betűk között elvétve sem találunk h betűt.  


Magyarország, autójel, nemzetközi autójel, Hungary, haza,
H mint Magyarország — Forrás: YouTube
Tudjuk mi jól, hogy a „H” az ország angol megnevezéséből származik — annak kezdőbetűje —, mégis a kérdésre az alábbi filmrészletben megfogalmazott frappáns válasz sokkal jobban hangzik a fülünknek.
— ... ha a betű azt mutatja, hogy Magyarország, akkor egy M betűnek köll ott lenni. A H betű nem állíthatja aztat, hogy Magyarország!
— Már pedig ez azt jelenti. Ha Möbetű vóna, akkor a románok is tudnák, hogy magyar, aztán nem eresztenék be. Így, meg hogy Höbetű van rajta, há' csak mi tudjuk, magyarok.
— Hát mit tesz a H betű?”


A fenti jelenet az Erdélyi kastély című, 1940-es magyar filmből van „kiollózva”; melegen ajánlott megnézni teljes egészében a magyar film aranykorában készült alkotást, amíg a YouTube el nem távolítja.

  
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.