2016. február 3., szerda

Minden negyedik ember rákban hal meg

Az összes halálozás 26 százalékának rákos megbetegedés volt az oka 2013-ban az Európai Unióban - derül ki az Eurostat — az EU statisztikai hivatala — legfrissebb adataiból .


rákbetegség, Európai Unió, elhalálozás, egészségügy, Eurostat, tüdőrák, prosztatarák, végbélrák, mellrák
Közel 1,3 millió ember halt meg rákban 2013-ban  — Illusztráció: pixabay
A február 4-i rákellenes világnap alkalmából szerdán közzétett jelentés szerint a daganatos betegségek végzetesebbek a férfiaknál, mint a nőknél.

A vizsgált időszakban a rák 726 500 férfi és 570 300 nő életét követelte Európában. A férfiaknál a tüdő-, a nőknél pedig a mellrák volt a legelterjedtebb daganatos betegség.

A halálos kimenetelű rákos megbetegedések legnagyobb része, 21 százaléka a tüdőrák számlájára volt írható, ezt a végbélrák követte 12 százalékkal, majd a mellrák 7, valamint a hasnyálmirigyrák és a prosztatarák 6-6 százalékkal.

A rákos halálesetek közül Magyarországon volt a legnagyobb a tüdőrák (26%) és a végbélrák (16%) aránya. A halálos kimenetelű daganatos betegségek közül Magyarországon, Hollandiában és Romániában (4-4%) volt a legalacsonyabb a prosztatarák aránya.

A helyzetértékelés szerint az Európai Unióban arányait tekintve Szlovéniában okozza a rák a legtöbb ember halálát. Itt a halálesetek 32 százalékáért tehetők felelőssé daganatos megbetegedések, ez az arány Hollandiában 31, Írországban pedig 30 százalék. Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el 26 százalékkal. A rákos halálesetek aránya Bulgáriában (17%) és Litvániában (19%) a legalacsonyabb.

A 65 évnél fiatalabbak körében a rák okozta halálesetek aránya (37%) jóval nagyobb, mint az ennél idősebbek esetében (25%).

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI