2016. február 17., szerda

Megtilthatják az anyanyelvhasználatot a közintézményekben

Hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánította a kisebbségi nyelvek közigazgatási használatát betiltó törvénykezdeményezést a román képviselőház, miután a házszabályban megszabott határidőn belül a tervezetet nem tűzték napirendre - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.


Románia, kisebbségi jogok, romániai kisebbségek, anyanyelvhasználat, Bogdan Diaconu,
Bogdan Diaconu — Forrás: Facebook
A kérdésben a szenátusé lesz a döntő szó.

Kizárólag románul


A magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő törvénytervezete megtiltaná a romániai közintézményeknek, állami hatóságoknak és önkormányzatoknak, hogy a román nyelven kívül bármilyen más nyelven kommunikáljanak, szóban vagy írásban.

Előírná, hogy a települési vagy megyei képviselő-testületek üléseit kizárólag románul tartsák, „hivatalos tolmácsolást” biztosítva az „idegen meghívottaknak és a román állampolgársággal nem rendelkező résztvevőknek”.

A törvényjavaslat elfogadása esetén közérdekű feliratot csak románul lehetne feltüntetni Romániában.

Diaconu a székelyudvarhelyi önkormányzathoz tartozó rendfenntartók gépkocsiján magyarul olvasható Helyi Rendőrség felirat kapcsán tavaly augusztusban kialakult vitára reagálva dolgozott ki törvénytervezetet — ahogy ő írta — a magyar feliratok betiltására.

A szokásjog szerint...


A kétkamarás parlamentben mindkét háznak el kell fogadnia a törvénytervezeteket, ahhoz, hogy hatályba lépjenek. Ezeket témájuk alapján osztják el, és mindig a második házé a végső döntés joga.

A jogalkotás felgyorsítása érdekében az első háznak nem kötelező megvitatnia minden törvénytervezetet, ezért amennyiben nem tűzi napirendre, fél év után hallgatólagosan elfogadott tervezetként küldi tovább a döntő háznak. A szokásjog szerint azoknak a tervezeteknek a megvitatását „spórolják meg” az első házban, amelyek elfogadását, vagy elutasítását a törvényhozók nyilvánvalónak tekintik.
► Romániában a 2001-ben elfogadott közigazgatási törvény a közintézményeket kétnyelvű feliratozásra kötelezi azokon a településeken, ahol valamely kisebbség aránya meghaladja a húsz százalékot.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI