2016. február 5., péntek

Megnyugodhatnak a tasnádiak: nem lesz menekülttábor

Letett a román belügyminisztérium arról, hogy menekülttábort alakítson ki a magyar határ közelében lévő, termálvizéről híres Szatmár megyei Tasnádon - derült ki a tárca honlapján csütörtök este megjelent közleményből.


Tasnád, Partium, migránsok, menekültválság, szír menekültek, petre toba
Romániának 6300 menedékkérőt kell befogadnia — Fotó: Kay Nietfeld/EPA/MTI
Petre Tobă belügyminiszter tavaly decemberben a román parlament költségvetési bizottsága előtt beszélt arról, hogy a jelenlegi hat befogadóközpont mellett további három kialakítását tervezik.

Tasnádon, illetve az Argeș megyei Câmpulung és a Gorj megyei Bumbești-Jiu városokban is régi csendőr-laktanyákat akartak erre a célra átalakítani.

A közlemény szerint a minisztérium „körültekintő vizsgálat” nyomán arra a következtetésre jutott, hogy a kiszemelt laktanyák nem felelnek meg a követelményeknek, ezért a tárca vezetője elrendelte az átalakításukkal kapcsolatos előkészületek leállítását, ugyanakkor felszólította a bevándorlási hivatalt, hogy keressen más törvényes megoldást a menedékkérők elhelyezésére.
Romániának 6300 menedékkérőt kell befogadnia, amiről szeptemberben született határozat az uniós igazságügyi és belügyi tárcavezetők találkozóján. 
Az országban jelenleg hat befogadóközpont működik, ezeknek Bukarest és Giurgiu mellett a Máramaros megyei Nagysomkút, a Suceava megyei Radócz, Galați, valamint Temesvár ad otthont.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.