2016. február 9., kedd

Libération: a magyar közmédia hazug propagandát folytat

Magyarország a populista Orbán Viktor médiahatalmában címmel közölt tudósítást a baloldali francia lap.


Magyarország, Orbán Viktor, Libération, szólásszabadság, sajtószabadság, magyar közmédia, Simicska Lajos,
Libération: a köztévé híradójának nézettsége alig 2,5 százalékos — Fotó: Honéczy Barnabás/MTI
A riport szerint amióta „Orbán Viktor nacionalista és populista miniszterelnök” 2010-ben visszatért a hatalomba, nincs híradó, amely ne a termelés növekedéséről szólna, a magyar magyar állami televízió napi kínálata csupa „propaganda és hazugság”.

A lap szerint az objektív tájékoztatást felügyelő médiahatóság és a médiatanács is a Fidesz befolyása alatt áll, s jóllehet az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság is bírálta a médiatörvényt annak korlátozó hatásai miatt, a kormány csak egy-egy passzust változtatott rajta.

A tudósító, Florence La Bruyere úgy látja, hogy az elmúlt hat évben a médiatérképet teljesen átrajzolta „Budapest erős embere”, s „a hozzáértő újságírókat középszerű kiszolgálókkal váltották fel”.
Noha a hatalom növeli a monopóliumát, a tájékoztatási szabadság még létezik, hiszen az RTL Klub mindenhol fogható, s annak a hatalommal szembeni kritikus híradóját a nézők 30 százaléka nézi, míg a köztévé híradójának nézettsége alig 2,5 százalékos -olvasható a lapban.
A lap szerint kérdés, hogy az RTL meg tudja-e őrizni a súlyát, miközben Orbán Viktor Silvio Berlusconihoz hasonlóan fejleszti a médiabirodalmát, amelyet az 1990-es években még Simicska Lajos hozott létre. Amióta viszont a két régi barát összeszólalkozott és a HírTV kritikusabb hangot üt meg, Orbán új médiumokat hoz létre vállalkozó barátai közreműködésével.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI