2016. február 23., kedd

Johannis hazavárja a külföldön dolgozó románokat

A román államfő egy bukaresti rendezvényen fejtette ki álláspontját a román diaszpóráról kedden. 


Románia, Klaus Johannis, külföldi munkavállalás, gazdaság, munkahelyteremtés,
Az eseményen Dacian Cioloș kormányfő is részt vett — Forrás: presidency.ro
Klaus Johannis szerint nem veszteségként, hanem „Románia fejlődésének hordozójaként” kell tekinteni a külföldön élő románokra.
A román államnak egyaránt kell szolgálnia az ország határain belül és a határokon kívül élő románokat. (...) Olyan dinamikus világban élünk, amelyben a nemzeteket már nem veszik körül határok, és amelyben az identitások egymásra tevődnek. Egy erős Románia olyan emberekre épül, akik képesek jólétet teremteni. Ebben nem tekinthetünk el Románia aktív részének a felétől, amelyik a határokon túl dolgozik - fogalmazott a román államfő.
Johannis szerint az elnöki palotában tartott diaszpóratanácskozás arra hivatott, hogy új szemlélet alapjait tegye le, amelyben nemzeti prioritásnak számít az odafigyelés a határon túli románokra, és amelyre közpolitikák és programok épülhetnek.

Az államfő szerint a diaszpóra lehetőségnek tekintése azon alapul, hogy a határon túli románok olyan tapasztalatra, szakértelemre és kapcsolatokra tesznek szert, amelyekkel Romániában nem rendelkezhetnének. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy kevés külföldön élő román tervezi, hogy hazaköltözzön Romániába.
Románia nem engedheti meg magának, hogy elpazarolja azt az értékes humán erőforrást, amelyet a határon túli románok jelentenek - állapította meg az elnök.
Szerinte ők nemcsak „a román lélek nagykövetei” és a román kultúra és szokások hordozói, hanem a terveknek, a beruházásoknak, a kutatásnak, valamint a művészeti és kulturális cseréknek is forrásai. Johannis azt is kiemelte, hogy Románia nemzetközi megítélését nemcsak a helyi valóság alakítja, hanem az is, hogy miként láttatják az országot a külföldön élő románok.
Addig is a határon túli románoknak egy bizalmon alapuló partnerséget ajánlok. A közös cél Románia erős és jóléti állammá való alakítása - jelentette ki a román államfő.
Azt is hozzátette, hogy a kormány olyan konkrét lépéseket tervez, amelyek a diaszpóra stratégiai fontosságát helyezik előtérbe.

A rendezvényen felszólaló Dacian Cioloș miniszterelnök gazdasági erőként beszélt a román diaszpóráról.


Megemlítvén, hogy a külföldön dolgozó románok évente mintegy 1,5 milliárd eurót küldenek haza, kijelentette:
A román diaszpóra gazdasági ereje több tízmilliárd eurót tesz ki.
Cioloș szerint a külföldön élő románok közül sokan olyan pénzügyi, intellektuális, szakmai tőkére tettek szert, amelyet hazájukban is hasznosíthatnának. Úgy vélte, őket az alacsony romániai bérek és a rossz minőségű közszolgáltatások riasztják el a visszatéréstől.

Dacian Cioloș kijelentette: a kormány a gazdasági minisztérium keretében ügynökséget hoz létre a befektetési és üzleti lehetőségek népszerűsítésére, hogy ezáltal bevonja a román diaszpórát a romániai befektetésekbe és a románok külföldi befektetéseibe.
A román hatóságok 2-3 millióra becsülik a külföldön tartózkodó román vendégmunkások számát.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI