2016. február 19., péntek

Johannis banális öngólja

Több mint 37 ezer szimpatizánst vesztett el két és fél nap alatt a román államfő facebookos hivatalos közszereplői oldala.


közösségi média, Facebook, Klaus Johannis, Románia, Intact, Dan Voiculescu, ANAF, Antena 3,
Forrás: Antena 3
Ez annak tudható be, hogy Johannis védelmébe vette Dan Voiculescu kilakoltatás küszöbén álló médiaintézményét, és bírálta az adóhatóságot az intézménnyel szembeni eljárása miatt.

Johannisnak szerdán este még több mint 1 millió 732 ezer „lájkolója” volt, pénteken délután már több mint 37 ezerrel kevesebben tartoztak oldalának kedvelői közé.
Az adóhatóság hétfőn felszólította az Intact médiatrösztöt, hagyja el öt nap alatt az összesen öt televíziós csatornának otthont adó székházát
Az ingatlan a cég alapítója, Dan Voiculescu politikus és üzletember ellen hozott jogerős ítélet alapján 2014-ben a román állam tulajdonába került. Voiculescut 10 éves börtönbüntetésre ítélték korrupcióért, a bíróság által megítélt 60 millió eurós vagyonelkobzásnak mindeddig nem szereztek érvényt.

Hej-rupp 


Az ügyben Johannis is véleményt nyilvánított szerdán, és bírálta az adóhatóságot. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: a szólásszabadságot nem lehet korlátozni „banális” adminisztratív intézkedésekkel, és elhamarkodottnak nevezte az eljárást.

Ezt követően kezdődött el az internetes tiltakozás ellene. A román elnök meglehetősen magas népszerűségre tett szert a közösségi médiában, amely fontos szerepet játszott 2014-es megválasztásában. Rá többnyire olyan fiatalok szavaztak, akik aktívak a közösségi médiában.

Johannisnak megválasztása óta most először kell szembenéznie ilyen nagy arányú tiltakozással saját szavazótáborából.

Az ANAF eljárása miatt szerdán Dacian Cioloș miniszterelnöknek magyarázatot kellett adnia a szenátusban. Liviu Dragnea, a legnagyobb politikai erőnek számító Szociáldemokrata Párt (SZDP) elnöke kijelentette, megbuktatják a szakértői Cioloș-kormányt, ha a médiaintézménynek el kell hagynia a székhelyét. Az Intact médiatröszt a Voiculescu által alapított Konzervatív Párt szócsöve, amely többször nevet változtatott, és 2004 óta rendszerint az SZDP listáin jutott be a parlamentbe.

Péntek délután mintegy 5 ezren tüntettek Bukarestben a román parlament előtt az Intact felhívására az adóhatóság eljárása elleni tiltakozásul.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI