2016. február 17., szerda

Házkutatást tart a DNA a sepsiszentgyörgyi városházán

A Digi24 hírcsatorna értesülései szerint a Korrupcióellenes Ügyészség gyanúsnak vélt közbeszerzési szerződések ügyében vizsgálódik.


Sepsiszentgyörgy, DNA, korrupció, Antal Árpád
Sepsiszentgyörgy városháza — Fotó: Albert Levente/Háromszék
A DNA 2010 és 2014 között megkötött, köztisztasági és útjavítási szerződéseket vizsgál, amelyek nyomán a gyanú szerint összesen egymillió eurós kár érte az önkormányzat költségvetését.

A DNA közleményéből csupán annyi derül ki, hogy az ügyészek Kovászna és Brassó megyében, valamint Bukarestben összesen 13 helyszínen tartanak házkutatást, köztük egy közintézményben, valamint cégek székhelyén és magánlakásokban is.

A Digi 24 tudni véli, hogy az ügyben érintett Antal Árpád polgármester is. Saját értesülései alapján erről számolt be a Mediafax hírügynökség is.

Feljelentés alapján nyomoznak


A DNA Bukarestből érkezett ügyészei szerda reggel házkutatást tartottak Antal Árpád lakásán is.


DNA, korrupció, Sepsiszentgyörgy, Románia, Antal Árpád, Európai Fejlesztési Bank, Korrupcióellenes Ügyészség
Antal Árpád — Forrás: Facebook
Antal az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy az ügyészek az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött egyik hitelszerződés aktáit vizsgálják.
2014-ben ellenőrzött a számvevőszék egy szerződést, amelyet az önkormányzat az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött. Ezt a szerződést (a feljelentők) nem értették meg, mert még ilyet nem láttak, ezért feljelentettek a korrupcióellenes ügyészségnél, amelyik most kijött, hogy megvizsgálja az ügyet.
Teljes mértékben biztos vagyok abban, hogy mindent szabályosan végeztünk. Ha az igazság érdekli őket, akkor nagyon hamar meggyőződnek róla, hogy minden rendben van — mondta a polgármester.
Az RMDSZ színeiben megválasztott elöljáró elmondta: a város 12 millió eurós hitel felvételéről kötött szerződést az európai bankkal. Az összegnek kevesebb mint felét hívták le útjavításokra, bicikliutak építésére és más infrastrukturális fejlesztésekre. Hozzátette, a számvevőszéki ellenőrzéskor maga a hitelező is kijelentette, hogy folyamatosan ellenőrzi a sepsiszentgyörgyi szerződés végrehajtását, és mindent rendben levőnek talált.

DNA, korrupció, Románia, Sepsiszentgyörgy, Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank,
A hivatal munkatársai megmutatták a sajtónak az EBRD-visszaigazolását — Fotó: Kovács Zsolt/Maszol
Ebből a keretből „egy eurocentet sem lehet elkölteni, ha az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank erre nem bólint rá” - jelentette ki a polgármester.

Antal Árpád furcsállotta, hogy ha a hitelt fizető és a hitelt felvevő fél is mindent szabályosnak talál, akkor egy harmadik fél is vizsgálatot indít, csak azért, mert nem találkozott még ilyen hitelszerződéssel, és nem érti meg a működését.
Romániában a külföldi pénzintézetekkel kötött hitelszerződésekre teljesen más szabályok vonatkoznak, mint a belföldi bankokkal kötött szerződésekre, ez lehet az oka az ügyészség vizsgálódásának.
A polgármester lakásán végzett házkutatás után egy, a kormánynál tett múlt heti látogatása napirendjét rögzítő lapot, valamint egy számítógépes adathordozót foglaltak le az ügyészek.

DNA, Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, korrupció, Románia, Sepsiszentgyörgy,
Miután befejeződött a házkutatás a polgármesteri hivatalban, az elöljárót Bukarestbe szállították kihallgatásra — Fotó: Kátai Edit/MTI
Az elöljáró azt is elmondta: tudomására hozták, hogy miután befejeződik a házkutatás a polgármesteri hivatalban, Bukarestbe szállítják kihallgatásra.

Az RMDSZ állásfoglalása


Az RMDSZ szerdán közleményben adott hangot megdöbbenésének a DNA sepsiszentgyörgyi vizsgálatai miatt. 

A jogállamiság minimumának tekintjük, hogy a sajtóban az üggyel kapcsolatban ne lássanak napvilágot olyan feltételezések, amelyeket valósnak állítanak be — áll az RMDSZ közleményében.
A szövetség kinyilvánította szolidaritását Antal Árpáddal.
Bízunk abban, hogy a délutáni bukaresti meghallgatás egyértelműen tisztázza majd a vádak képtelenségét — fogalmazott közleményében az RMDSZ.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Főtér/Digi24/Mediafax/DNA/MTI