2016. február 28., vasárnap

Ha én lennék Antal Árpád

Ki gondolta volna, hogy február derekán, miután egyik napon rekord közeli hőmérsékleti értékeket jegyeztek Sepsiszentgyörgyön, egy nappal később a meteorológusok előrejelzéseit megcáfolva, egy még melegebb nap köszönt a városra. Igaz, ehhez az éghajlatnak nem sok köze volt. Annál inkább a korrupcióellenes ügyészeknek.


Antal Árpád, DNA, hivatali visszaélés, korrupció, Sepsiszentgyörgy, Székelyföld, Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank,
Antal Árpád — Forrás: YouTube/Főtér
Kövesi asszony munkatársai idejében elindulhattak az azokban a napokban szintén fülledt melegben lebegő Bukarestből, mert hajnalban már zörgettek a polgármester ajtaján, és a többi, ahogy mondani szokták, már történelem.

Csupán a rend kedvéért idézem fel: a DNA ügyészei — feltehetően a számvevőszék feljelentése nyomán — házkutatást tartottak Antal Árpád polgármester lakásán és városházi irodájában, ezt követően kihallgatásra vitték Bukarestbe, ahonnan ugyan szabadon távozhatott, de egy közpénzből visszafizetendő hitel „eltérítésének” gyanújával bűnvádi eljárást indítottak ellene.

Nagyon sok minden elhangzott azóta az ügyről, megszólaltak a főszereplők — az ügyészség közleményben ismertette a nyers tényeket, Antal Árpád sajtókonferencián adott betekintést e tények mögé, a minap megszólalt a hitelt adó pénzintézet is —, de nem maradtak adósak az újságírók sem, s nem utolsó sorban, megvolt a maga külön bejáratú véleménye az internet népének is. Politikusok, publicisták vagy az utca hangja, többnyire hasonlóan ítélték meg az esetet: meghurcoltatásról, túlkapásról, magyarellenességről, ellehetelenítésről, koholmányról beszéltek, miközben mindannyian támogatásukról biztosították az elöljárót.

Engedjék meg, hogy egy jegyzet erejéig kicsit más megközelítésben írjak a témáról, pontosabban arról, hogyan nyilatkoztam volna az ügyről Antal Árpád helyében.

A másnapi sajtótájékoztató, bár volt egy kis magyarázkodás íze a dolognak, alapjában véve jó ötlet volt; nem mindenki tájékozódik reális időben a Facebookról — sokan csak a másnapi újságokból értesültek arról, hogy „Antal Árpád itthon van” —, mások kizárólag román hírforrásokból informálódnak, így a hozzuk intézett „direkt forrásból” érkező, román nyelvű ismertetés kifejezetten hasznos volt. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy jelen esetben elmaradt a szokásos (országos) médiahiszti, a hírcsatornák és a „központi” lapok beszámolóira jórészt a kiegyensúlyozottság volt jellemző, megmaradtak a tények száraz közlésénél, nem bélyegeztek, nem mutogattak ujjal és nem minősíttettek feleslegesen.

A sajtótájékoztatón elhangzott és a Facebookon megosztott összegzés címeként szereplő kijelentést, éspedig „Az ügyészég szerint sincs korrupciós vád ellenem”, a világért sem mondtam volna ki hangosan, még akkor sem, ha tudom, és meggyőződéssel hiszem, hogy alaptalanok az ellenem felhozott vádak. A DNA vonatkozó közleményét nem lehet semmisnek tekinteni. Amikor az ügyészség bírósági felügyelet alá helyez, eltilt hivatalom gyakorlásától és következetesen vádlottként emleget, nem állíthatom rezzenéstelen arccal ennek szöges ellenkezőjét. Tetszik, nem tetszik, a DNA egy sor, a korrupció nagy ernyője alá tartozó törvénytelenséget igyekszik Antal nyakába akasztani. Ezeket a vádhatóságnak még bizonyítania kell persze, de addig is kijelenteni, hogy „nincsenek vádak” az a félrevezetéssel egyenértékű. A hitelmegállapodást, és annak uniós kontra romániai jogszabályi háttérét ismertetve talán helyesebb lett volna úgy fogalmazni: „Az ellenem felhozott vádak nem állnak meg.

Józan és felelős politikusként minden adandó alkalommal elmondanám, és erre kifejezetten megkérném a lapok főszerkesztőit, vezető publicistáit és a közösség tekintélyes értelmiségi véleményformálóit, hogy megnyilvánulásaikban ne szítsanak gyűlöletet, ne keltsenek rossz hangulatot, ne uszítsanak olyan emberek és intézmények ellen, akik, hozzánk hasonlóan, az érvényben levő törvényes előírások szerint csak a munkájukat végzik. Fölösleges népharagot hergelni egy olyan intézmény ellen, aminek a munkája, hatékonysága és Sepsiszentgyörgyön született vezetője iránt, mindaddig, amíg minket nem érintett, nagy elismeréssel voltunk. Mértéktartásra és tárgyilagosságra inteném közösségünk hangadóit, arra kérve őket, hogy írásaikban, amennyire csak lehet mellőzzék az érzelmi érintettséget, a nemzeti érzékenységet; nem vizionálhatunk lépten-nyomon magyarellenes üldözést, székelyellenes hadjáratot — a végén még úgy járunk, mint a farkast kiáltó fiú.

Meghurcoltatásról végképp nem beszélnék, hisz nem csak a magyar vezetőknek kell számot adniuk időnként a hatóságok előtt: csak a tavaly több száz, vezető tisztséget betöltő személy, köztük miniszterelnök, miniszterek, képviselők és szenátorok ellen emeltek vádat, valamennyien tősgyökeres románok (lásd a DNA 2015-ös évértékelője); mit szólnának a Gulágot megjárt nagyapáink és dédapáik azt látván, hogy mi még egy ügyészi eljárást is meghurcoltatásnak nevezünk?!

Sepsiszentgyörgy (adott esetben Székelyföld) „lefejezéséről” két okból nem beszélnék: önteltségről árulkodna, és az önkormányzat munkatársaira, de a közösségre nézve is igazságtalanság lenne. Csíkszereda, Gyergyószentmiklós vagy Sepsiszentgyörgy fejlődése, az erdélyi, a székelyföldi önrendelkezés megvalósítása nem egy vagy három emberen áll: mindhárom önkormányzatban értékes csapat formálódott ki az évek során, itt is, ott is vannak olyan magasan képzett emberek, akik zökkenőmentesen átvehetnék az urbe vezetését, az autonómia, a magyarság ügyét úgy, hogy abból a közösség semmi hátrányosat nem észlelne. Kihangsúlyoznám, hogy az, amivé Sepsiszentgyörgy lett az elmúlt néhány évben nem egy ember érdeme, hogy a munkatársak rátermettsége, hozzáértése és hatékonysága, a közösség politikán átívelő összefogása, támogatása és szeretete, az őszintén megfogalmazott kritikák, az egyenesen kimondott bírálatok nélkül ma nem itt tartanánk.

Mondanám mindezt úgy, hogy közben tudom: ezer sebből vérzik a DNA működésére vonatkozó jogszabály, a törvénykezés hiányos, de kiskapukban bővelkedő, ami olykor tered enged a túlkapásoknak és túlbuzgóságnak, ami nem egy esetben vezetett ártatlanok megvádolásához, mindazonáltal hiszem, hogy alapjában véve a jó szándék vezérli a korrupcióellenes ügyészek munkáját, ahogy a mi munkánkat is, aminek magyarságunkhoz méltó, példamutató magatartással, tisztességes eszközökkel, és nem ellenvádaskodásokkal, mások negatív fényben való feltüntetésével szeretnénk bizonylatot nyerni.

Kerekes Gyula

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.