2016. február 11., csütörtök

Erdogan rászabadítaná a menekülteket Európára

Recep Tayyip Erodgan török elnök arra figyelmeztette az Európai Unió vezetőit, hogy „eljöhet az idő, amikor Törökország megnyitja nyugati határait az Európába tartó menekültek előtt”.


Aleppo, ENSZ, Európai Unió, Recep Tayyip Erdogan, szír polgárháború, Szíria, Törökország, Bassár el- Aszad,
Recep Tayyip Erdogan — Fotó: Adem Altan/AFP
Erdogan már figyelmeztette e lehetőségre Donald Tuskot, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökét, valamint Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét.

A televízióban közvetített beszédében Erdogan felszólította az ENSZ-t, ahelyett, hogy instrukciókkal látja el Törökországot, lépjen közbe a szomszédos Szíriában, tegyen erőfeszítéseket az „etnikai tisztogatás” megakadályozása érdekében.

Az Aleppóban és környékén zajló harcokkal kapcsolatban kijelentette: hatszázezer szíriai érkezhet a török határra az újabb menekülthullámmal, ha folytatódnak a szíriai kormányerők és Oroszország légicsapásai. Erdogan szerint olyan megoldást kell keresni, amely a Szíriából útnak indulókat hazájukban tartja.

A török elnök hangsúlyozta: véges a türelme a szíriai helyzet láttán és egy adott ponton „megteszi majd a szükséges lépéseket”.

Kijelentette: Törökország ez idáig közel 10 milliárd dollárt költött a területén tartózkodó menekültekre, amelyhez az ENSZ 455 millió dollár támogatást adott. Szégyen  minősítette a hozzájárulás összegét a politikus.

Más országok száz, háromszáz, ötszáz esetleg ezer menekültet fogadtak be  folytatta. Korábban az edirnei határnál többször megállítottuk a nyugatra tartó migránsokat, de lehet, hogy később átengedjük őket és egyszerűen csak jó utat kívánunk nekik  fogalmazott a köztársasági elnök.
A második legnagyobb szíriai város ellenőrzéséért a kormányerők és a felkelők évek óta küzdenek egymással. Oroszország tavaly szeptember vége óta Bassár el-Aszad szíriai elnök kérésére légicsapásokat hajt végre Szíriában, és támogatja a dzsihadisták és más fegyveres ellenzéki csoportok ellen harcoló kormánycsapatokat.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI