2016. február 5., péntek

Boldogasszony zarándokvonat 2016-ban is

Az idén is útra kel a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours együttműködésében.


Boldogasszony zarándokvonat, Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, ezeréves határ, Gyimesbükk, Misszió Tours, MÁV-Start
A Boldogasszony zarándokvonat — Fotó: Máthé Zoltán/MTI
A csíksomlyói pünkösdi búcsúba május 12-én indul el Budapestről a Boldogasszony zarándokvonat, amelyre Cegléden, Szolnokon és Püspökladányban is fel lehet majd szállni.

  • A szerelvény a magyar-román határt átlépve Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely érintésével érkezik az esti órákban a vendéglátó településre, Gyergyószentmiklósra;
  • a zarándoklat második napjának programja Gyimesbükkön, az ezeréves határnál lesz;
  • harmadnap, szombaton a csíksomlyói búcsún vesznek részt;
  • a programot a negyedik nap Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja.

A zarándoklatról tartott sajtótájékoztatón Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke kiemelte, a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat mára nemzeti eseménnyé vált, olyan ünnepé, amely nemcsak a katolikus, nemcsak a hívő emberek szívét mozgatja meg, hanem minden magyar emberét.

Boldogasszony zarándokvonat, Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, ezeréves határ, Gyimesbükk, Misszió Tours, MÁV-Start,
Veres András: Ünnepé vált a zarándokvonatok indulása, megérkezése és köszöntése is egy-egy magyarok lakta településen — Fotó: Biro István/MTI
Az MKPK elnöke szólt arról, hogy a zarándoklat régóta igazi lelkigyakorlat a hívő ember életében, hiszen a zarándoklaton lévő ember ezt az időt „teljes egészében Isten és a saját kapcsolatának rendezésére kívánja fordítani”.

A vonaton gondoskodnak hangosításról és étkezőkocsiról, valamint újdonságként idén helyet kap a MÁV által tervezett, fejlesztett és gyártott egyik InterCity Plusz kocsi.

A magyar kormány 15 millió forinttal támogatja, hogy katolikus iskolák diákjai, gyermekvédelemben lévő fiatalok, illetve fogyatékossággal élők és kísérőik is részt vehessenek több zarándoklaton. A támogatásból 400 fiatal, illetve kísérőik utazhatnak el Csíksomlyóra, Mariazellbe, illetve Krakkóba.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI