2016. február 18., csütörtök

Antal Árpád: Nincs korrupciós vád ellenem

Sajtóértekezletet tartott csütörtökön Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, akit 60 napra eltiltott hivatala gyakorlásától a korrupcióellenes ügyészség.


Antal Árpád, DNA, Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, Románia, Sepsiszentgyörgy
Antal Árpád — Fotó: Kátai Edit/MTI
Rámutatott: nem fogalmaztak meg korrupciós vádat ellene, a DNA a számvevőszék két évvel korábbi vizsgálatához hasonlóan csak azt feltételezi - szerinte tévesen - hogy nem rendeltetésszerűen használt fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál (EBRD) leszerződött infrastruktúra-fejlesztési kölcsönt.

Elmondása szerint a 2010-ben leszerződött hitel kevesebb mint felét sikerült eddig elkölteni, és az EBRD a számvevőszéki vizsgálat alkalmával is jelezte, hogy a pénzt rendeltetésszerűen hasznosították, egyetlen centet sem lehetett elkölteni a hitelező jóváhagyása nélkül. A polgármester megjegyezte, hogy az ügyészségi vizsgálat nyomán a város valószínűleg elesik a megkérdőjelezett fejlesztésektől, mert a kölcsön további részleteit már nem fogják tudni lehívni.

A polgármester feltételezése szerint a hatóságok csak azért feltételeznek szabálytalanságot, mert az EBRD egy Romániában újszerű közberuházási módszert kezdeményezett, amellyel a számvevőszék korábban nem találkozott. Sepsiszentgyörgy volt az első önkormányzat Romániában, amely ilyen típusú szerződést kötött az EBRD-vel. Megjegyezte: másodikként a később államfővé választott Klaus Johannis polgármester vezette Nagyszeben kötött ilyen hitelszerződést.

Az ellene elrendelt hatósági felügyeletre utalva elmondta, legalább 60 napig nem lesz lehetősége munkatársaival találkozni, de azt üzeni nekik: ne bizonytalanodjanak el, tudja, hogy tisztességes emberek, és arra kéri őket, hogy távollétében kétszer akkora odaadással dolgozzanak közösségükért, mint ahogy az előző években tették. Hozzátette: fizetés nélküli szabadságot vesz ki, mert nem tartja tisztességesnek, hogy fizetést vegyen fel, ha nem dolgozhat meg érte.

A városvezető a sajtóértekezleten is megerősítette: amennyiben az ügyészeket az igazság érdekli, nyugodtan alszik. Ugyanakkor — a DNA székelyföldi városvezetők ellen indított eljárásaira utalva — megjegyezte: „a levegőben volt”, hogy Gyergyószentmiklós és Csíkszereda után Sepsiszentgyörgyön is "történni fog valami".

Antal Árpád köszönetet mondott a sepsiszentgyörgyieknek és mindazoknak, akik kiálltak mellette, biztosította őket, hogy számíthatnak rá, majd hozzátette: további közéleti szerepvállalásáról a következő napokban, hetekben fog dönteni.

Újságírói kérdésre válaszolva az elöljáró elismerte: valószínűleg ellehetetlenítené számára a polgármesteri tisztség ismételt megpályázását, ha a 60 napon túl meghosszabbítanák eltiltását. Romániában június 5-ére tűzték ki az önkormányzati választást.

A DNA Bukarestből érkezett ügyészei szerda reggel tartottak házkutatást Antal Árpád, valamint több sepsiszentgyörgyi városházi alkalmazott lakásán és irodájában. A polgármestert Bukarestbe szállították, ahol csütörtök hajnalig tartott a kihallgatása, majd a DNA 60 napra felügyelet alá helyezte, és eltiltotta hivatala gyakorlásától.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI